Keuzematrix warmtepomp of pelletketel?

Keuzematrix warmtepomp of pelletketel?

Warmtepomp of pelletketel? Een vraag die speelt bij veel mensen die af willen stappen van de gasgestookte cv-ketel. Als installateur wil je jouw klanten goed informeren over de mogelijkheden, kosten en voorwaarden. In dit artikel vertel ik daarom meer over de inzet van de warmtepomp en pelletketel én heb ik een keuzematrix gemaakt.

 

Kennis over warmtepomp

De warmtepomp is al even bezig met een opmars en installateurs die deze duurzame oplossing installeren, doen veel kennis en ervaring op. In combinatie met slimme rekenprogramma’s kun je op voorhand goede uitspraken doen over het werkelijke rendement (draaiuren) en de totale kosten. Om het rendement van een warmtepomp te halen, moet er echter wel voldaan worden aan bepaalde voorwaarden.

Lage temperatuur verwarming

 

Isolatie & lage temperatuur afgifte essentieel bij warmtepomp

Isolatie is een must voor de warmtepomp. Een goed geïsoleerd pand vraagt immers minder warmte en dat scheelt in het stroomverbruik. Ook is een lage temperatuur afgiftesysteem zoals wandverwarming, vloerverwarming of Jaga Low H20 radiatoren een absolute vereiste. Hoe lager de temperatuur, des te beter het rendement van de warmtepomp. Nieuwbouw voldoet vaak aan dit soort eisen, waardoor de warmtepomp geschikt is.

Tip: Qua rendementswinst kun je warmteterugwinning uit ventilatielucht of warm douchewater toepassen. Een douche-wtw is erg nuttig om het rendement op het tapwaterdeel te verhogen.

Houtpellet cv-ketel

Houtgestookte cv-ketel

 

 

Verduurzaming bestaande bouw

Bestaande bouw is echter een heel ander verhaal. In oude woningen hangen vaak nog hoge temperatuur radiatoren en is de isolatiewaarde erg laag. Het verbeteren van de isolatiewaarde naar Rc 5 of 6 en het plaatsen van wandverwarming, vloerverwarming of Jaga Low H20 radiatoren is echter erg duur. De vertrouwde gasketel is dan een goedkope, vertrouwde keuze. Gelukkig ontdekken steeds meer installatiebedrijven en adviseurs dat er ook alternatieven zijn voor de warmtepomp. Denk bijvoorbeeld aan een houtpellet gestookte cv-ketel.

 

 

Onbekend maakt onbemind

Voor de pelletketel geldt echter nog een beetje “onbekend maakt onbemind” ondanks de potentie bij bestaande bouw. Wie eenmaal een pelletketel heeft geplaatst, is echter vaak snel om. Alhoewel goede isolatie belangrijk blijft, krijgt een pelletketel slecht geïsoleerde woningen wel makkelijk op temperatuur. Ook de combinatie met radiatoren is geen probleem. En wanneer de woning later geïsoleerd wordt en voorzien van lage temperatuur verwarming, komt de bonus van een lage energierekening je tegemoet.

 

 

Keuzematrix pelletketel en warmtepomp

Als installatiebedrijf of adviseur kun je onderstaande matrix gebruiken bij het maken van keuzes.

Keuzematrix pelletketel en warmtepomp

“Installateur en project waarbij je duurzaam alternatief voor cv-ketel nodig hebt? Laat je inspireren door onze collega’s via 058 – 288 47 39 of vul ons contactformulier in”