Tips om de klanten te informeren over warmtepompen en pelletketels

Tips om de klanten te informeren over warmtepompen en pelletketels

Duurzame warmteopwekkers als de warmtepomp en pelletketels zijn steeds populairder. Echter zijn eindgebruikers soms wat teleurgesteld over de consequenties die deze warmteopwekkers met zich meebrengen.  Hoe zorg jij dus als installateur dat jouw klanten wel goed geïnformeerd zijn? In dit artikel een paar aandachtspunten, Persoonlijk advies? Neem contact op via 058 – 288 47 39.

Gelaagdheid buffervat

Gelaagdheid buffervat

Voorkom teleurstellingen

 1. Bij lage temperatuur opwekkers i.c.m. een indirect gestookte boiler is warm tapwater is niet oneindig voorradig.  Het duurt even voordat het water in het vat weer is opgewarmd.
 2. Bij een buffervat met een FriWa of hygiëne buffer, waarbij de opwekker voldoende capaciteit heeft om zowel warmtevraag als tapwater af te dekken, heb onbeperkt wam water.
 3. De grootte van een buffervat wordt berekend o.b.v. het benodigde vermogen wat nodig is voor zowel de verwarming als warm tapwater.
 4. De grootte van een boiler wordt berekend o.b.v. de tapwatervraag, afgezet tegen de laadtijd van de boiler in combinatie met het beschikbare vermogen van de opwekker.
 5. Een te klein vat beperkt het comfort (geen warm water)
 6. Een te groot vat zorgt voor hoge energiekosten
 7. Combineer een duurzame warmteopwekker met een buffervat (verwarming en tapwater)
 8. Een duurzame installatie vraagt meer ruimte dan een gasgestookte cv-ketel
 9. Pas douche-wtw’s en besparende douchekoppen toe voor een hoger rendement van de cv-ketel. (minder tapwaterbehoefte of een hoger comfort bij een gelijkblijvende tapwatervraag)
 10. Elektrische boilers of doorstroomverwarmers zijn soms een optie, maar zijn energetisch ongunstig tegenover warmtepomptechniek en pelletketels
 11. Door een close-in-boiler of Quooker kun je de keuken loskoppelen van de boiler. Hierdoor blijft meer warm tapwater over voor het bad en douche

 

Goed om te weten over de warmtepomp

 1. Bij een hybride warmtepomp is het behoud van de gas cv-ketel nodig voor koudere momenten
 2. Verbruikt veel elektriciteit (+300%) om warmte op te wekken. Om de hoge energierekening zijn veel zonnepanelen nodig.
 3. Heeft lage temperatuur afgiftesystemen als wandverwarming, vloerverwarming en Jaga Low H2o nodig om optimaal te functioneren.
 4. Voor niet goed geïsoleerde woningen met traditionele radiatoren is het niet geschikt

Biotech biomassaketel pelletketel_PZ

Goed om te weten over de pelletketels

 • Geschikt voor zowel traditionele radiatoren als lage temperatuur afgifte
 • Moet wekelijks, afhankelijk van het verbruik, bijgevuld worden
 • Je moet houtpellets kopen en opslagruimte hebben
 • Tot 30% energiebesparing op de gasrekening

 

 

Ben je installateur en heb je vragen over duurzame warmteopwekkers? Neem dan op via 058 – 288 47 39 .