Gasloos wonen, dat kan ook met een jaren 30-woning!

Wist je dat gasloos wonen ook prima kan in een bestaande woning? Installatietechnisch zijn er echter wel wat meer uitdagingen dan bij nieuwbouw woningen. Daarnaast moet je rekening houden met flinke investeringen van enkele tienduizenden euro’s. Dat komt omdat ‘oudere’ woningen vaak slecht zijn geïsoleerd en niet voorzien zijn van lage temperatuur verwarming. Daarnaast is het verstandig om je verdiepen in de consequenties van duurzame installatietechnieken. Zo voorkom je achteraf teleurstellingen.

Pellet cv ketel bestaande woning

Ruben bij zijn pelletketel

Maar hoe verduurzaam je een jaren 30 woning naar een gasloze woning? Lees hieronder het verhaal van Ruben & Kirsten uit Leeuwarden.

 

Ruben: ‘Kirsten en ik hadden al langere tijd de wens om gasloos te wonen. Bij de aanschaf van onze jaren 30-woning stonden we echter voor een flinke uitdaging. De gevels en vloeren waren nog niet geïsoleerd en de woning was voorzien van radiatoren die op hoge temperaturen werken.”

 

Gasloos wonen met een pelletketel

“Omdat we beide werken, hadden we zelf weinig tijd om de mogelijkheden uit te zoeken. Via mijn loopgroep ken ik toevallig Luuk (eigenaar Technea). Dit bedrijf levert duurzame installatietechnieken aan installatiebedrijven. Eén van hun relaties, installatiebedrijf (Ewald BV), had ervaring met het gasloos renoveren. Daarom heb ik hem opgebeld.

Het advies was om een pelletketel toe te passen in plaats van een warmtepomp. Enerzijds omdat we dan niet overal vloerverwarming of wandverwarming hoefden toe te passen. Dat scheelt immers een flinke investering! Daarnaast werd het vrij lastig om onze woning conform nieuwbouw te isoleren. Een all-electric warmtepomp is af te raden als je geen ltv en goede isolatie hebt.

De pelletketel is daarentegen wel in staat om temperaturen van 70 – 80 graden te leveren. Dat betekende dat de bestaande radiatoren konden blijven hangen. Vanwege het financiële aspect en de situatie hebben we dus gekozen voor een pelletketel. Deze is gecombineerd met een gelaagd buffervat voor verwarming & warm leidingwater.” vertelt Ruben.

Gasloze woning subsidie

Inductie koken gasloos

Duurzame energie: voor een betere wereld en interessante investering

“Wat het voor ons extra aantrekkelijk maakte was de beschikbare subsidie vanuit de provincie Friesland. In totaal kregen we € 14.000 subsidie. Maar goed ook want een dergelijke verbouwing kost namelijk veel geld.

Het is een illusie om te denken dat je voor €10.000 klaar bent. Naast de pelletketel, gebruiken we ook zonnepanelen en een douche-wtw. Met deze warmtewisselaar (douchepijp-wtw ) hergebruik je de restwarmte uit warm douchewater. 

Buffervat als hart van de duurzame installatieHoutpellet cv-ketel

Duurzame installatietechniek, wat is er toegepast?

In de jaren 30-woning zijn de volgende maatregelen toegepast:

  • Isoleren woning, gevel en vloer
  • Douche-wtw (warmteterugwinning uit douchewater)
  • 16 stuks zonnepanelen van 280Wp
  • 800 liter buffervat (gelaagd) 
  • 18kW Pellet cv-ketel 
  • Energiemonitoring met Smappee
  • Aanpassen meterkast ivm inductiekolen
  • Waterzijdig inregelen radiatoren

Ruben “Het project koste normaal ruim € 30.000. Dankzij de subsidie hebben we uiteindelijk ‘slechts’ €19.000 betaald. Maar nu zijn we wel klaar voor de toekomst!

We zijn dit project aangegaan omdat we een bijdrage wilden leveren aan een beter klimaat. Terugverdientijd was niet belangrijk.. als je een gasketel, radiator of airco koopt, kijk je immers ook niet naar de terugverdientijd….”

 

“Ben je particulier en wil je jouw woning gasloos laten maken? Breng jouw installateur in contact met ons via 058 – 288 47 39. Als distributeur doen we namelijk alleen rechtstreeks zaken met installatiebedrijven.