Gasloos wonen, dat kan ook met een jaren 30-woning!

Gasloos wonen in een bestaande woning? Het kan! Wel zijn er installatietechnisch wat meer uitdagingen dan bij een nieuwbouw woning én houd rekening met stevige financiële investeringen. Oudere woningen zijn vaak slecht geïsoleerd en niet voorbereid op de eisen van een warmtepomp. In de meest ideale situatie verlaag je eerste de warmtevraag door te isoleren, HR++(+) glas te plaatsen én de warm tapwatervraag te verlagen. Vervolgens kijk je naar het opwekkingsdeel en opslag van duurzame energie. Maar het kan ook omgekeerd, zoals Ruben & Kirsten uit Leeuwarden deden.

 

Pellet cv ketel bestaande woning

Ruben: ‘Kirsten en ik hadden al langere tijd de wens om gasloos te wonen. Bij de aanschaf van een jaren 30-woning stonden we echter voor een flinke uitdaging. De gevels en vloeren waren nog niet geïsoleerd en de woning had hoge temperatuur radiatoren. 

 

Gasloos wonen met een pelletketel

“Omdat we beide werken, hadden we zelf weinig tijd om de mogelijkheden uit te zoeken. Via mijn loopgroep ken ik toevallig Luuk (eigenaar Technea). Deze importeur/distributeur is al 25 jaar gespecialiseerd in duurzame installatietechnieken en levert aan installatiebedrijven. Eén van hun relaties had ervaring met het gasloos renoveren. 

Het advies was om een pelletketel toe te passen in plaats van een warmtepomp. Enerzijds omdat het dan niet noodzakelijk was om de bestaande radiatoren te vervangen door vloerverwarming of wandverwarming. Daarnaast werd het vrij lastig om onze woning conform nieuwbouw te isoleren. Een all-electric warmtepomp is af te raden als je geen ltv en goede isolatie hebt.

Door de pellet verbranding is een pelletketel wel in staat om temperaturen van 70 – 80 graden te leveren. De bestaande radiatoren konden dus blijven hangen. Vanwege het financiële aspect en de situatie hebben we dus gekozen voor een pelletketel in combinatie met een 800 liter hygiëne buffervat. Hiermee verzorg je zowel de verwarming als het warme leidingwater.” vertelt Ruben.

“In de toekomst plaatsen we ook nog thermische collectoren op het dak. Hierdoor houd je van april t/m september het buffervat op temperatuur middels de zon. Dat scheelt enorm veel pellets én dus geld”.

Gasloze woning subsidie

Inductie koken gasloos

 

“Wat het voor ons extra aantrekkelijk maakte was de subsidie vanuit de provincie Friesland. In totaal kregen we € 14.000 subsidie. Dat was fijn, want een dergelijke verbouwing is best prijzig. Het is dan ook een illusie om te denken dat je voor €10.000 klaar bent. Naast de pelletketel, gebruiken we ook zonnepanelen en een douche-wtw. Met deze warmtewisselaar hergebruik je de restwarmte uit warm douchewater. 

Buffervat als hart van de duurzame installatieHoutpellet cv-ketel

wat is er toegepast?

In de jaren 30-woning zijn de volgende maatregelen toegepast:

  • Douchepijp-wtw (warmteterugwinning uit douchewater)
  • 16 stuks zonnepanelen van 280Wp
  • 800 liter buffervat (gelaagd) 
  • 18kW Pellet cv-ketel 
  • Energiemonitoring met Smappee
  • Aanpassen meterkast ivm inductiekolen
  • Waterzijdig inregelen radiatoren

Ruben: “Het project koste normaal ruim € 30.000. Dankzij de subsidie hebben we uiteindelijk ‘slechts’ €16.000 betaald. Maar nu zijn we wel klaar voor de toekomst! We zijn dit project aangegaan omdat we een bijdrage wilden leveren aan een beter klimaat. Terugverdientijd was niet belangrijk.. als je een gasketel, radiator of airco koopt, kijk je immers ook niet naar de terugverdientijd….”

Toegepaste producten