Gasloos wonen, dat kan ook met een jaren 30-woning!

Wist je dat gasloos wonen ook prima kan in een bestaande woning? Installatietechnisch zijn er echter wel wat meer uitdagingen dan bij nieuwbouw woningen. Daarnaast moet je rekening houden met flinke investeringen van enkele tienduizenden euro’s. Dat komt omdat ‘oudere’ woningen vaak slecht zijn geïsoleerd en niet voorzien zijn van lage temperatuur verwarming. Ook Ruben & Kirsten uit Leeuwarden wonen in een jaren 30 woning die gasloos wordt verwarmd. Hieronder hun verhaal:

 

Ruben: ‘Kirsten en ik hadden al langere tijd de wens om gasloos te wonen. Bij de aanschaf van onze jaren 30-woning stonden we echter voor een flinke uitdaging. De gevels en vloeren waren nog niet geïsoleerd en de woning was voorzien van radiatoren die op hoge temperaturen werken.”

 

Gasloos wonen met een pelletketel

Gasloze woning subsidie

Inductie koken gasloos

“Omdat we beide werken, hadden we zelf weinig tijd om de mogelijkheden uit te zoeken. Via via kwam ik uit bij Technea. Zij leveren duurzame installatietechnieken aan installatiebedrijven en kenden een ervaren installatiebedrijf (Ewald BV) waarmee we in contact zijn gebracht. 

Het advies was om een pelletketel toe te passen in plaats van een warmtepomp. Enerzijds omdat we dan niet overal vloerverwarming of wandverwarming hoefden toe te passen (scheelt flinke investering) en omdat het lastig was om de woning conform nieuwbouw te isoleren. Dat zou resulteren in een zeer hoge energierekening en minder comfort. De pelletketel is daarentegen wel in staat om hoge temperaturen te leveren. Dat betekende dat de bestaande radiatoren konden blijven hangen. We hebben uiteindelijk dus gekozen voor de pelletketel in combinatie met een gelaagd buffervat voor verwarming & warm leidingwater.” vertelt Ruben.

Duurzame energie: voor een betere wereld en interessante investering

“Vanuit de overheid kregen we in totaal € 14.000 subsidie en dat maakte de investering extra aantrekkelijk. Een dergelijke verbouwing kost namelijk veel geld. Het is dan ook een illusie om te denken dat je voor €10.000 klaar bent. Naast de E-Compact pelletketel, gebruiken we ook zonnepanelen en een douche-wtw. Met deze warmtewisselaar hergebruik je de restwarmte uit warm douchewater. Wij hebben een douchepijp-wtw van het merk Q-Blue.”

Pellet cv ketel bestaande woningBuffervat als hart van de duurzame installatieHoutpellet cv-ketel

Duurzame installatietechniek, wat is er toegepast?

In de jaren 30-woning zijn de volgende maatregelen toegepast:

  • Isoleren woning, gevel en vloer
  • Douche-wtw van het merk Q-Blue (warmteterugwinning uit douchewater)
  • 16 stuks zonnepanelen van 280Wp
  • 800 liter buffervat (gelaagd) van het merk Consolar
  • 18kW Pellet cv-ketel van het merk Woodco
  • Energiemonitoring met Smappee
  • Aanpassen meterkast ivm inductiekolen
  • Waterzijdig inregelen radiatoren

 

Wat waren de kosten?

Ruben “In totaal hebben we dik €19.000 betaald dankzij de € 14.000 subsidie. Zonder subsidie ben je dus snel € 30.000 verder. Niet alleen de terugverdientijd zou dus een rede moeten zijn, wij vinden het belangrijk om aan een duurzame toekomst te werken”

Toegepaste producten

Digitale nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Bekijk hier de laatse nieuwsbrief