Plafondkoeling vs vloerkoeling

Plafondkoeling vs vloerkoeling

Aangename warmte en voldoende ventilatie is belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Maar ook koeling is minstens zo belangrijk. Met een slim bouwontwerp, haal je gratis en voor niets (passieve) koeling uit de natuurlijke luchtstromen in een woning of kantoor. Toch kan het op warme dagen gewenst zijn om extra bij te koelen. Dat kan op verschillende manieren, maar welke is het meest effectief? In deze blog vergelijken we plafondkoeling met vloerkoeling.

 

Warme lucht vs koude lucht

De natuurkunde vertelt ons dat warme lucht stijgt en koude lucht daalt. Binnen een ruimte betekent dat ook dat de lucht vanaf de vloer omhoog steeds warmer wordt. Het kan soms wel 3 tot 5°C verschillen. Met verschillende temperaturen boven- en onderin de ruimte, kun je je voorstellen dat koelen via het plafond of de vloer een verschillend effect heeft.

 

Plafondkoeling met klimaatplafondWandkoeling

Wanneer je plafondkoeling wilt toepassen, spreken we bij Technea van een klimaatplafond. In combinatie met een warmtepomp kan hiermee, ongeacht de periode van het jaar, zowel verwarmd als gekoeld worden door warm of koud water door de buizen te laten stromen.

 

Bij koeling pompt de opwekker koud water door de buizen, waardoor het plafond een koele  temperatuur krijgt. De opstijgende, warme lucht komt vervolgens in aanraking met de koele, dalende lucht vanuit het plafond. Door het temperatuurverschil wordt de warmte aan het koele plafond afgegeven en meegevoerd om opnieuw gekoeld te worden. De temperatuur in de ruimte daalt op deze manier relatief snel. De afgifte van een klimaatplafond bedraagt dan ook zo’n 60 Watt/m2.

 

De werking van vloerkoeling

Bij vloerkoeling werkt het principe hetzelfde; koud water stroomt door de buizen in de vloer, neemt de warmte uit de ruimte op en voert het af om opnieuw gekoeld te worden. Echter bevindt het koeloppervlak zich bij vloerkoeling niet boven, maar onderin de ruimte. De koude en warme lucht bewegen op deze manier niet naar elkaar toe, maar van elkaar af. Vloerkoeling heeft daarom een maximale afgifte van 25 Watt/m2. Hoeveel het in de praktijk is, hangt af van de eindafwerking van de vloer. 

 

Dauwpunt temperatuur

Om te kunnen koelen, moet het water op z’n minst kouder zijn dan de lucht in de omgeving. Omdat de lucht onderin de ruimte bij vloerkoeling kouder is dan bij plafondkoeling, is de minimaal benodigde aanvoertemperatuur lager dan bij plafondkoeling. Het risico dat het onder de dauwpunt temperatuur zakt is bij vloerkoeling daarom groter. Overigens hebben onze klimaatplafonds een sensor die deze temperatuur meet.

 

Meest efficiënte manier van koelen

Kortom, wil je met eenzelfde oppervlakte koelen via de vloer óf het plafond, dan zal plafondkoeling een efficiëntere oplossing zijn. Met name om de volgende eigenschappen:

  • Koelt snel en effectief op de plek waar de meeste warme lucht zich bevindt
  • Heeft een afgifte van 60 Watt/m2, ten opzichte van max. 25 Watt/m2 bij vloerkoeling
  • Afgifte is niet afhankelijk van de eindafwerking
  • Er is minder risico als het gaat om de dauwpuntstemperatuur
  • Klimaatplafonds bevatten een sensor om de dauwpuntstemperatuur te meten

 

comfort

Tot slot valt er over comfort ook iets te zeggen. We houden immers van warme voeten en een koel hoofd. Koelen via de vloer doet precies het tegenovergestelde. Wil je de ruimte optimaal verwarmen én koelen? Combineer een klimaatplafond dan met vloerverwarming en/of wandverwarming.

 

“Meer tips ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief”