Heatpipe zonnecollector of een vlakke plaat collector?
Ben je installateur en heeft jouw opdrachtgever interesse in een zonneboilersysteem? Je leest hier alles over het verschil tussen een heatpipe zonnecollector en vlakglas collector.
Heatpipe zonnecollector het hoogste rendement??
Soms wordt beweerd dat een heatpipe zonnecollector een hoger rendement heeft dan een vlakke plaat collector. Het rendement van een enkele buis (warmtewisselaar) is bij een heatpipe inderdaad hoger.
Een relatief klein deel van de buis is echter daadwerkelijk appertuuroppervlakte. Bovendien zit er flink wat loze ruimte tussen de buizen. Hierdoor is het verschil tussen geïnstalleerde oppervlakte en appertuuroppervlakte groot in vergelijking met een vlakkeplaat collector. Bij deze laatste is nagenoeg heel de collector appertuuroppervlakte.
De vlakke plaat zonnecollector heeft dus een hoger systeemrendement.
Vlakke plaat zonnecollector
- 95% van de markt (Europa) bestaat uit vlakke plaat collectoren
- Blauw gecoate absorber vangt 95% van het zonlicht op
- Hoge belastbaarheid (niet gevoelig voor hagel)
- Stagnatietemperatuur: 250 – 280℃
Heatpipe zonnecollector
- Kleiner absorber oppervlak dan vlakke plaat
- Duurder van vlakke plaat
- Gevoelig voor hagel, sneeuw, voetballen
- Stagnatietemperatuur: tot 400℃
Design heatpipe en vlakke plaat collector
Een vlakke plaat zonnecollector lijkt het meeste op een zonnepaneel. Door de vlakke afdekplaat is het buizensysteem niet zichtbaar. Bij een heatpipe zonnecollector is de absorber juist wel zichtbaar. Deze vacuümbuizen zie je dan ook op het dak liggen.
Subsidie en prijzen
Een vlakke plaat zonnecollector is goedkoper dan een heatpipe. Bovendien is de ISDE-subsidie hoger.
Levensduur
De heatpipe zonnecollector heeft 18 tot 30 glazen buizen. Hierdoor is dit type gevoelig voor transportschade en bijvoorbeeld hagel. Op een vlakke plaat zonnecollector kun je echter gewoon staan.
“Installateur en interesse in onze zonthermische oplossingen? Neem contact op via 058 – 288 47 39 of vul ons contactformulier in”