‘Vanaf 2021 geen gasgestookte cv-ketel meer installeren’

‘Vanaf 2021 geen gasgestookte cv-ketel meer installeren’

De krant vandaag opengeslagen? Dan is je vast niet ontgaan dat energiebedrijven, milieuorganisaties en de installatiebranche van de gasgestookte cv-ketel af willen. De wens is om vanaf 2021 huidige cv-ketel alleen nog maar te vervangen door duurzame warmteopwekkers als de pelletketel, warmtepomp en zonneboiler gecombineerd met een buffervat. Een dergelijk installatie is echter wel een stuk duurder, vraagt meer ruimte en vraagt nieuwe installatiekennis. Wil je als installateur jouw klanten ook kunnen informeren over de duurzame alternatieven? Spar dan eens met één van onze productspecialisten via 058 – 288 47 39.

 

Duurzame warmteopwekkers de toekomst

Het manifest waarin de coalitie hun oproep doen, wordt aangeboden aan Diederik Samsom, die betrokken is bij de totstandkoming van het nieuwe Nationaal Energieakkoord. De opstellers, waaronder Greenpeace, Milieudefensie, Eneco en Essent, vinden dat de ouderwetse cv niet meer afdoende is, als we de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs willen halen en de gaswinning in Groningen verder naar beneden gaat.

 

Uneto-VNI: gasgestookte installaties kunnen niet aan hogere eisen voldoen

Volgens voorzitter Doekle Terpstra van Uneto-Vni (de installatiebranche) zullen het klimaat en ‘Groningen’ onvermijdelijk leiden tot nieuwe rendementseisen aan cv-ketels. Maar deze installaties, die volledig op aardgas werken, kunnen niet aan die hogere eisen voldoen, denkt hij. Op dit moment heeft 95 procent van de Nederlandse huizen nog een traditionele cv-ketel.

 

Lucht water warmtepomp - Monoblock warmtepomp - Technea

Warmtepomp of biomassaketel?

Eén van de alternatieven is de (hybride) warmtepomp, alleen is deze nog wel veel duurder van een oude cv-ketel. Daarom pleiten de bedrijven en organisaties voor een systeem waarbij je per woning een vast bedrag per maand betaalt voor de installaties die voor warmte en stroom zorgen. Als je je huis verkoopt, neemt de volgende eigenaar het servicecontract over. Dat wordt ook wel gebouw-gebonden financiering genoemd.

Met een volledige warmtepomp (hybride heeft ondersteuning o.b.v. gas) gebruik je geen aardgas meer. De warmte wordt namelijk elektrisch opgewekt. De CO2-uitstoot van je huis daalt met gemiddeld 50 tot 60 procent, maar de stroomrekening stijgt wel aanzienlijk en je zal een flink gevulde portemonnee moeten hebben voor isolatiemaatregelen en lage temperatuur afgiftesystemen zoals vloerverwarming en wandverwarming.

Een andere optie is een houtpellet gestookte cv-ketel. Deze grotere broer van de pelletkachel verwarmt de woning o.b.v. houtpellets. Dit is een 100% CO2-neutraal product en dus milieuvriendelijk. Ook met dit alternatief stap je volledig van het gas af, maar vraagt ook om een flinke investering. Voordeel is dat de stroomrekening niet stijgt en nieuwbouwisolatiewaardes en lage temperatuur afgiftesystemen niet noodzakelijk zijn. Dit kun je later eventueel in vervolgstappen doen.

 

Tussenstap

Milieu Centraal denkt dat de hybride warmtepomp soms een goed alternatief kan zijn, maar waarschuwt ook: “Bij een slecht geïsoleerd huis is een (hybride) warmtepomp een slecht idee”, zegt Puk van Meegeren van Milieu Centraal. “De warmte vliegt gewoon de deur uit en het huis is niet warm genoeg te krijgen. Ook de radiatoren moeten er geschikt voor zijn.”

Een hybride warmtepomp is bovendien een tussenstap. Uiteindelijk moet Nederland helemaal van het gas af. Dus zul je de jaren na aanschaf moeten gebruiken om nog een switch te maken naar helemaal gasloos.

Bron: www.nos.nl

 

“Ben je installateur of adviseur en wil je jouw klanten ook kunnen adviseren over duurzame warmteopwekkers? Laat je dan eens bijpraten door onze productspecialisten via 058 – 288 47 39 of vul ons contactformulier in”