Duurzame maatregelen in huis

Duurzame maatregelen in huis

We willen steeds duurzamer zijn. Om het milieu te sparen, maar ook om de energierekening omlaag te krijgen. Er zijn simpele manieren om minder energie te verbruiken, maar je kunt ook investeren in duurzame maatregelen waar je op de lange termijn veel profijt van hebt.

Kies de juiste energieleverancier

Duurzaamheid en energie besparen gaan samen met het kiezen van de goedkoopste energieleverancier. Dit doe je door online een vergelijking te maken. Door alle energiemaatschappijen op een rijtje te zetten, krijg je een beeld van de kosten en voorwaarden, maar weet je ook welk energiebedrijf het meest duurzaam is.

Duurzame investeringen

Het investeren in goede isolatie is één van de aantrekkelijkste maatregelen. Zeker oudere huizen hebben last van warmteverlies en tocht. Door het isoleren van het dak, vloer en de spouw gaat de energierekening al een stuk omlaag. Met speciale middelen kun je muren ook impregneren om te voorkomen dat er vocht en kou door de muren dringt.

Dubbele beglazing (HR++ of HR+++) en bijv. een groen dak hebben ook een positie invloed op de isolatieschil van het huis. In de zomer is het zo namelijk koeler en in de winter houdt het huis de warmte beter vast.

Energie opwekken met zonnepanelen

Zelf energie opwekken is de ultieme vorm van duurzaam zijn en besparen op de energierekening. Zonnepanelen wekken energie op via zonlicht, zelfs in de winter. De investering is niet gering, want wil je een gemiddeld dak van een rijtjeshuis voorzien van zonnepanelen of collectoren, dan kost dat een paar duizend euro. Wel zijn er tegenwoordig speciale regelingen en leningen die duurzame investeringen stimuleren. Hierdoor hoef je niet altijd zelf een grote investering te doen. Bij een gemiddeld energieverbruik kun je de investering in zonnepanelen binnen een paar jaar terugverdienen. En je mag de BTW op de investering terugvragen bij de Belastingdienst. Bovendien kun je energie terugleveren aan het netwerk wanneer je meer opwekt dan dat je verbruikt, waardoor je een terugleververgoeding krijgt van de energieleverancier.

Warmtepomp of pelletketel

Om af te stappen van de gasgestookte cv-ketel, kun je kiezen uit een warmtepomp of pelletketel. Een lucht- of warmtepomp haalt warmte uit de lucht en de grond waarmee je de woning op lage temperaturen kunt verwarmen. Een pelletketel produceert op basis van houtpellets warmte. Beide systemen combineer je met een buffervat zodat je jouw huis kunt verwarmen én warm water hebt om te wassen of douchen. Voor deze duurzame warmteopwekkers krijg je ook subsidie vanuit de overheid.

 

Kleine oplossingen

Er zijn naast grote investeringen ook kleine oplossingen. Denk aan ledlampen of warmteterugwinning uit warm douchewater. Maar het helpt ook om stekkers uit het stopcontact te halen om sluipverbruik te voorkomen. Bovendien is het veiliger. Dit geldt ook voor het volledig uitzetten van de televisie, in plaats van deze op stand-by te laten staan. Doe je dit niet, dan riskeer je niet alleen kortsluiting maar kost het je jaarlijks ook tientallen euro’s extra. Een andere simpele manier op energie te besparen is om de thermostaat lager te zetten, zeker wanneer je overdag niet thuis bent.