3 redenen om buffervat met zonthermische installatie te plaatsen

3 redenen om buffervat met zonthermische installatie te plaatsen

Waarschijnlijk word je als installateur overspoelt met vraag naar (hybride) warmtepompen. Levertijden van 12 maanden of meer zijn meer regel dan uitzondering. Door de schaarste wordt je uitgedaagd anders te denken. Waarom wachten op een warmtepomp als er andere oplossingen zijn om nú te verduurzamen? Plaats bijvoorbeeld alvast een hygiënebuffervat met zonthermische installatie. Zo zorg je ervoor dat de warmtepomp straks nog efficiënter werkt. Hieronder 3 redenen om nu al te kiezen voor een buffervat. 

 

 

1. Buffervat als thermische batterij

We noemen het buffervat niet voor niets een ’thermische batterij’. Zie het als een opslag voor warmte. Met behulp van een buffervat hoeft de opwekker niet in één keer alle vraag te produceren, maar onttrek je warmte uit het vat. De buffer kan gedurende de dag rustig opladen en dat bespaart energie. Vooral in de zomermaanden, wanneer de zonnecollectoren hun werk doen. 

Ander voordeel is dat de opgeslagen energie op een later moment kunt gebruiken. Zo kun je de warmte die overdag op een rustig tempo is geproduceerd, ook ’s avonds of de volgende dag gebruiken. 

2. Kortere levensduur zonder buffervat

Dat het buffervat niet altijd wordt meegenomen in een warmtepompinstallatie, toont aan dat het belang ervan nog niet bij iedereen bekend is. Toch zou élke warmtepompinstallatie een buffervat moeten hebben. Zonder buffervat moet een warmtepomp namelijk continue starts en stops maken om de gevraagde warmte te kunnen leveren. De totale levensduur van de pomp vliegt daarmee achteruit.

Door een buffervat toe te passen ontstaat er rust. De warmtepomp kan haar warmte kwijt en hoeft niet continu aan- en uit te springen. Het buffervat is in feite het ‘hart van de installatie’.

 

 

 

3. Buffervat combineren met gasketel

Een buffervat aansluiten op een gasketel: is dat (financieel) wel verantwoord? Jazeker! We vertellen je waarom:

  1. Het verbrandingsproces t.b.v. het opwarmen van de buffer is efficiënter. De gasketel stoot hierdoor minder CO2 uit.
  2. De gasketel hoeft niet op maximaal vermogen te stoken bij warmwatervraag en dat scheelt energie.
  3. Door er zonthermische collectoren op aan te sluiten, kan er van mei t/m september gratis worden gedoucht. Bij een hygiëne buffervat bespaar je ook nog eens op de verwarming van de woning. 

 

 

“Meer tips ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief”