Zomernachtventilatie met Fresh-r: natuurlijke koeling in goed geïsoleerde woningen

Tijdens warme zomerdagen warmt een woning, zeker bij veel zoninstraling, flink op. In moderne of goed geïsoleerde woningen blijft die warmte bovendien lang hangen. Een bekend probleem: overdag loopt de temperatuur op, maar ’s nachts lukt het nauwelijks om de woning weer af te koelen.
Een oplossing die vaak genoemd wordt, is ‘s nachts de ramen openzetten. Maar dat is lang niet altijd praktisch of prettig, zeker niet in stedelijke gebieden of bij slaapkamers aan de straatkant. Denk aan geluidsoverlast, muggen of het risico op inbraak. In plaats van open ramen biedt zomernachtventilatie met een decentraal ventilatiesysteem als Fresh-r een gecontroleerde en comfortabele manier om de woning ‘s nachts natuurlijk te koelen.
Hoe werkt zomernachtventilatie?
Fresh-r is standaard uitgerust met een summer-night-cool functie (zomernachtventilatie). Deze maakt slim gebruik van het natuurlijke temperatuurverschil tussen binnen en buiten. Is het buiten ’s nachts koeler dan binnen? Dan voert de decentrale ventilatie-unit de warme binnenlucht af en haalt tegelijkertijd koele buitenlucht naar binnen, zonder dat de lucht door de warmtewisselaar wordt voorverwarmd.
De zomernachtfunctie werkt volledig automatisch en is gebaseerd op vier parameters:
- Tijdsvenster: standaard actief tussen 22:00 en 07:00 uur in de zomermaanden
- Minimale binnentemperatuur: vanaf 22 °C
- Temperatuurverschil: minimaal 3°C verschil tussen binnen- en buitentemperatuur
- Luchtdebiet: ca. 40 m³/uur
De ventilator draait tijdens deze functie traploos en stil, waardoor de woning merkbaar afkoelt zonder dat bewoners last hebben van ventilatiegeluid. Daarnaast kun je direct met de service afdeling van Fresh-r de parameters van jouw zomernachtventilatie aanpassen naar jouw voorkeuren, indien gewenst.
Waarom zonder warmtewisselaar?
Normaal gesproken zorgt de warmtewisselaar in een WTW-systeem ervoor dat warmte uit de afgevoerde lucht wordt teruggewonnen en overgedragen aan de verse toegevoerde buitenlucht. In de winter is dat gewenst, maar na een warme dag in de zomer wil je juist wat verkoeling in de avonduren. Daarom schakelt de Fresh-r tijdens zomernachtventilatie de warmtewisselaar buitenspel middels een bypass in het systeem, zodat binnenkomende lucht daadwerkelijk fris en koel is.
Passieve koeling, actief geregeld
Het grote voordeel van deze functie is dat je als bewoner of installateur niets handmatig hoeft in te stellen. Fresh-r meet continu de binnen- en buitentemperatuur en regelt zelf wanneer zomernachtkoeling zinvol is. Daarmee draagt het systeem bij aan passieve koeling van de woning, een belangrijk principe in energiezuinig en biobased bouwen.
De zomernachtventilatie verlaagt niet alleen de temperatuur op natuurlijke wijze, maar helpt ook piekbelasting van actieve koelsystemen te beperken of zelfs te voorkomen. Ideaal voor wie bewust wil omgaan met energie en comfort.
Toepassingen en praktijk
Zomernachtventilatie is met name interessant in:
- goed geïsoleerde woningen (BENG/nieuwbouw)
- renovaties waarbij oververhitting een risico vormt
- slaapkamers en zolders die snel opwarmen
- situaties waarbij airco niet wenselijk of overbodig is
Doordat de Fresh-r decentraal werkt, kan elke ruimte afzonderlijk profiteren van deze functie, zonder kanaalwerk of ingewikkelde regeltechniek. Op dit moment zijn er drie varianten van de Fresh-r:
Meer weten?
Wil je weten hoe decentrale ventilatie met WTW en zomernachtkoeling van Fresh-r past binnen jouw project? Of hoe je dit optimaal toepast bij renovatie of nieuwbouw? Lees hier meer over Fresh-r voor installateurs of neem gerust contact met ons op. We denken graag met je mee over de best passende ventilatiestrategie, afgestemd op de behoefte van de eindgebruiker én de technische situatie op locatie.
Ben je particulier of eindgebruiker? Lees hier meer over Fresh-r voor bewoners, laat je adviseren bij Warmteservice over dit product of laat ons een geschikte installateur voor je zoeken via dit formulier.