Stortdouche of regendouche? Verlaag de gaskosten met een douchepijp-wtw

Stortdouche of regendouche? Verlaag de gaskosten met een douchepijp-wtw

Een stortdouche of regendouche is niet meer weg te denken uit de moderne badkamer. Heerlijk zoveel warm water, alleen is al dat water wel nadelig voor de energierekening. De cv-ketel moet immers veel meer energie leveren om zoveel water warm te maken. Om de energierekening te verlagen én om de CO2-uitstoot te beperken, bestaan er speciale warmtewisselaars. We noemen ze ook wel douche-wtw’s. Met deze duurzame installatietechniek benut je de restwarmte van warm douchewater zodat de cvketel minder energie hoeft te leveren.

Doorsnede douchepijp-wtw

Douchepijp-wtw als warmtewisselaar voor stortdouche of regendouche

De douchepijp-wtw is de bekendste en meest toegepaste douche-wtw. Deze koperen warmtewisselaar komt tussen de bestaande afvoerbuis. Het warme water stroomt daardoor eerst door het binnenste gedeelte van  buis voordat het naar het riool gaat. Het warme water verwarmt de koperen buis. Door een gesloten laag in de buis stroomt ook koud aanvoerwater wat door deze restwarmte opwarmt. Doordat het koude water warmer wordt, is er bij de douchemengkraan minder heet water nodig en zo bespaar je energie.

 

Hoge flow water door regendouche

Een ‘standaard’ douchepijp heeft een capaciteit van 12 liter. Een gemiddelde regendouche laat echter wel 20 liter per minuut door. Om deze hoge waterflow aan te kunnen, bestaat er een speciale dubbele douchepijp-wtw.

 

Dubbele douchepijp-wtw

Normale douchepijp vs dubbele

Rendement & EPC-waarde

Deze dubbele wtw (QB1-21D) bestaat uit twee parallel geschakelde douchepijp-wtw’s en het rendement ligt dan logischerwijze ook hoger dan bij een standaard pijp. Een 70,1% bij 9,2 liter per minuut ten opzichte van 65,6% bij een standaard pijp. Naast een stuk energiebesparing, telt zo’n douchepijp-wtw ook mee in de EPC-waarde van een nieuwbouwwoning en is het gunstig voor het energielabel.

 

Hoe zit dat met drukverlies bij een regendouche?

De drukval of drukverlies van de QB1-21D is slechts 0,15 bij 9,2 liter per minuut en maximaal 0,44 bar bij 20 liter. Doordat precies dezelfde pijpen worden gebruikt, is het onderlinge drukverlies minimaal. Van 0,02 tot 0,05 bar per wisselaar waardoor de flow over heel het apparaat is gegarandeerd.

 

Downloads

 

 

 

Meer weten over de deze duurzame installatietechniek? Bekijk dan de downloads of neem contact op met onze productspecialisten. Zij denken graag met je mee over de mogelijkheden in jouw situatie.

 

  • Max. bestandsgrootte: 25 MB.
  • Max. bestandsgrootte: 25 MB.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

 

 

 

Digitale nieuwsbrief ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Bekijk hier de laatste nieuwsbrief