Prijs aluminium hoogste niveau in 10 jaar tijd

Prijs aluminium hoogste niveau in 10 jaar tijd

De prijs voor aluminimum heeft het hoogste niveau in 10 jaar tijd bereikt. Op de London Metal Exchange (LME) is de 3-maandsprijs voor 1 ton aluminium gestegen naar 2.727,50 Amerikaanse dollar. De prijs bevond zich vorig jaar april, te midden van de coronacrisis, juist nog op het laagste niveau in 10 jaar tijd. Toen bedroeg de prijs 1.428,50 Amerikaanse dollar per ton aluminium. De hogere prijs, maar ook het schaarse aanbod, plaatst zowel fabrikanten van zonnepanelen als montagesystemen voor een fikse uitdaging.

 

Kolentekorten

Persbureau Reuters meldt dat de prijs onder meer opgedreven wordt door kolentekorten bij verschillende energiecentrales in India. Na China is India de grootste producent ter wereld van aluminium. Het mogelijk stilvallen van de productie in India heeft bezorgdheid over de levering van het energie-intensieve metaal verder aangewakkerd. De Indiase overheid heeft er inmiddels bij nutsbedrijven op aangedrongen steenkool te importeren om de binnenlandse levering van de brandstof te stimuleren.

 

Smelterijen

‘Aan de aanbodzijde zien we 2 grote problemen die spelen in de markt’, schrijven de analisten van het Economisch Bureau van de ING. ‘Ten eerste zijn de toenemende verstoringen aan de aanbodzijde bij ’s werelds grootste producent van primair aluminium – China – een ​​van de belangrijkste aanjagers van de prijs. Smelterijen in meerdere Chinese provincies wordt verteld om de stroombelasting lager te houden of het stroomverbruik te spreiden. Als gevolg hiervan moesten smelterijen hun bedrijfssnelheid verlagen, wat resulteerde in een lagere productie. De maandelijkse producties zijn 3 maanden op rij gedaald. Ernstige overstromingen eind juli veroorzaakten bovendien storingen in een grote Chinese smelterij. Tot slot houdt controle door de Chinese overheid op energieverbruik en -intensiteit – ook wel ‘dubbele controle’ genoemd –de productie onder controle. De overheid voert deze dubbele controle uit in het streven naar minder CO2-uitstoot.’

De analisten van ING verwachten dat de jaarlijkse gemiddelde prijzen van aluminium kunnen stijgen van de 2.420 dollar van dit jaar tot boven de 2.630 dollar in 2022 en 2.700 dollar in 2023.

Bron: www.solarmagazine.nl