Hybride warmtepomp in combinatie met zonneboiler

Hybride warmtepomp in combinatie met zonneboiler

Een woning klaarstomen voor een gasloos bestaan? Met een hybride warmtepomp worden er grote sprongen gemaakt. In combinatie met een zonneboiler bespaar je echter nóg meer. Hoe deze combinatie werkt leggen we uit in dit artikel.

 

Hybride warmtepomp in combinatie met zonneboiler

Een hybride warmtepomp¹ bespaart ongeveer 75% op het gasverbruik op het verwarmen van de woning. De gasketel springt alleen bij tijdens vrieskou en voor het gebruik van warm tapwater. Voeg je daar een zonneboiler met tapwaterboiler aan toe, dan kan de cv-ketel voor een groot deel van het jaar helemaal uit blijven. Dat wil zeggen: van april tot en met oktober. De zonneboiler levert in deze periode het warme tapwater.

¹ Een hybride warmtepomp is een installatie bestaande uit een gasketel en elektrische warmtepomp.


 

Energiebalans woning

In onderstaande tabel zie je de energiebalans in de bestaande woning per type installatie. Onder primair energieverbruik valt al het gas- én stroomverbruik. 

 

Situatie

Primair Energie gebruik

Verwarming

Warm tapwater²

Energie besparing

oude situatie met gasketel

100%

80%

20%

0%

Hybride WP

25%

5%

20%

75%

Hybride WP + Zonneboiler

15%

5%

10 %

85%

 

² Warm tapwater: de NEN 1006 schrijft een tapwater temperatuur van 55 tot 60 graden voor op het tappunt in de badkamer en in de keuken. Dit moet vanwege legionellapreventie. De cv-ketel kan deze hoge temperaturen snel bereiken. Een warmtepomp is hiervoor minder geschikt.

 

 

Waarom een hybride warmtepomp met zonneboiler?

In de tabel zie je dat er 10% extra energie wordt bespaard bij een zonneboiler in combinatie met een hybride warmtepomp. Dat lijkt niet veel ten opzichte van de financiële investering. Desondanks lees je in dit artikel voldoende andere redenen om jouw klanten toch een thermisch systeem voor te stellen.

 

‘De cijfers in de tabel zijn o.b.v. een tapwaterboiler. Bij een combinatie met een hygiëne buffervat liggen de cijfers alweer anders.’

 

 

Einde salderingsregeling

Een van die redenen is dat een huishouden vanaf 2025 stapsgewijs minder kan salderen. Nu kan het jaarlijkse stroomverbruik nog 1-op-1 worden weggestreept ten opzichte van de opgewekte energie. Vanaf 2031 kan dat helemaal niet meer. Dat betekent dat we over twee jaar (maar liever nu al) efficiënter om moeten gaan met energie. Het is dus slim om nu het energiegebruik zoveel mogelijk te verlagen en apparaten in te laten schakelen zodra de zon schijnt. 

 

 

 

Slim bij dynamische energietarieven

Hier komt een zonthermische installatie met een hygiëne buffervat om de hoek kijken. Als eerst probeer je zoveel mogelijk gratis energie op te wekken via de thermische collectoren (4x zoveel rendement als pv-panelen). Schijnt de zon niet én zijn de dynamische stroomtarieven gunstig? Dan laat je de warmtepomp draaien om energie te bufferen in het voorraadvat. Die warmte kan jouw klant vervolgens ’s avonds gebruiken om te douchen en/of het huis te verwarmen. 

Geen sprake van dynamische tarieven? Ook dan is het een slimme combinatie. Een warmtepomp presteert namelijk het best bij hogere luchttemperaturen. In de winter wil je de warmtepomp daarom overdag hebben draaien om te bufferen. Met een goed gedimensioneerd systeem overbrug je het nachtverlies, zodat je de volgende dag weer goedkoop kunt laden. 

 

“Soms krijg je rond het middaguur geld toe om stroom af te nemen van het energienet.”



Waarom Energie bufferen?

  1. Het is winter, het waait flink en de zonnepanelen wekken weinig op. Rond de klok van twaalf is er een overschot op het landelijke energienet. Jouw klant kan heel goedkoop, of zelfs gratis, energie inkopen. Je laat dan de hybride warmtepomp inschakelen en brengt het hygiëne buffervat op temperatuur. ’s Avonds, wanneer de tarieven verhoogd zijn, kan de klant gratis of een stuk goedkoper douchen en de woning verwarmen.

  2. Het is zomer en er hangt alleen een hybride warmtepomp met een buffervat (geen collectoren). De pv-installatie oogst gratis zonnestroom en je schakelt de hybride warmtepomp in en breng het buffervat op temperatuur. Die opgeslagen energie is te gebruiken op een later moment. 

 

extra voordelen van een hybride warmtepomp met zonneboiler

 

  1. Als de zon schijnt hoeft de hybride warmtepomp niet bij te springen. Door zonnecollectoren toe te voegen aan de installatie geef je de meest duurzame bron (zonne-energie) voorrang boven de hybride warmtepomp. Hierdoor bespaart de klant energie.

  2. Een warmtepomp is een gevoelig apparaat. Met een buffervat vergroot je de inhoud van de cv-installatie. De warmtepomp hoeft daardoor veel minder starts en stops te maken, ook wel pendelgedrag genoemd. Dit voorkomt dat de compressor snel kapot draait.

  3. ISDE subsidie zonneboiler en hybride: omdat beide systemen gesubsidieerd zijn, is de terugverdientijd bij de huidige gasprijzen minder dan 10 jaar.

  1. Met een buffervat heb je energie op voorraad. Is de woning afgekoeld (vanwege een weekendje weg), dan is er voldoende energie om het snel op te warmen.

  2. Twee producten, één systeem: in de zomer zorgt de zonneboiler voor het warme water en in de wintermaanden neemt de warmtepomp deze taak voor rekening. Kortom, beide systemen vullen elkaar perfect aan gedurende het jaar. Omdat een groot deel van de energie nu uit de zon komt, verbruikt de warmtepomp een stuk minder elektriciteit.

 

tips

In onze whitepaper ‘Rol zonthermie bij energietransitie’ geven we een aantal tips & aandachtspunten bij een zonthermisch systeem. Daarin ook meer uitleg over de energieopslag in een buffervat of tapwaterboiler. Bijvoorbeeld dat je bij de oriëntatie naar een tapwaterboiler voor warmtepomp zoekt, goed moet kijken naar het oppervlak van de warmtewisselaar en waar deze zich bevinden in het vat. Met een standaard tapwaterboiler ben je namelijk vaak in staat om voldoende tapwater te leveren, maar heb je een high efficiency boiler nodig met extra grote warmtewisselaar. 

 

 

 

“Meer tips ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief”