FOTOVOLTAÏSCHE (PV) WARMTEPOMP

FOTOVOLTAÏSCHE (PV) WARMTEPOMP

Een woning verduurzamen met een warmtepomp en zonnepanelen? Investeer in een fotovoltaische warmtepomp en ben voorbereid op de toekomst. Met dit type warmtepomp ga je slim om met opgewekte zonnestroom én hij is Smart Grid Ready. In deze blog lees je waarom het verstandig is om zonne-energie te bufferen in een buffervat. En waarom je een Smart Grid Ready warmtepomp zou moet willen hebben.

 

OVERBELASTING ENERGIENET

In de jaren zestig schakelde Nederland in hoog tempo over op aardgas. Binnen vijf jaar had 80% van de huishoudens een gasaansluiting. Nu zestig jaar later staan we voor de uitdaging om onze stroom-infrastructuur aan te passen in verband met opgewekte duurzame energie. Door de toename van duurzame stroom (zonnestroom, windenergie etc) raakt ons energienet namelijk overbelast.

Al langere tijd adviseert de overheid om zonne-energie zoveel mogelijk zelf te gebruiken. Leuk, maar wat als je overcapaciteit hebt? Nu kun je dat nog kwijt in het energienet, oftewel salderen. Deze regeling wordt afgebouwd. Veel consumenten willen daarom de stroom graag opslaan om het later weer te kunnen gebruiken. Die technologie staat echter nog in de kinderschoenen, is ontzettend duur en de opslagcapaciteit is relatief klein. 

 

ACTIEF LADEN BUFFERVAT

Wat is dan het alternatief? Gebruik de overtollige zonnestroom om het buffervat en/of tapwaterboiler op temperatuur te houden. De energie in dit vat kun je ook de volgende dag(en) nog gebruiken. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van de woning of voor een warme douche. 

Een voorbeeld:  Op maandag is het warm en de zon schijnt volop. De voorspelling is dat het dinsdag en woensdag een stuk kouder is. Daarnaast blijft het bewolkt. Een normale warmtepomp slaat op maandag niet of nauwelijks aan terwijl er veel gratis stroom is. Geleidelijk zal de temperatuur in het buffervat dalen en is op dinsdag onder peil. De warmtepomp moet op dinsdag aan de slag op basis van ingekochte stroom (de zon schijnt immers niet).

Onze fotovoltaische warmtepompen werken anders. Deze reageert actief op de kracht van de zon. Is er veel zonnestroom voorradig en daalt de temperatuur in het vat? Dan zal de warmtepomp aangaan om de temperatuur, met gratis stroom, te verhogen. Hierdoor heeft de warmtepomp op dinsdag een stuk minder ingekochte zonnestroom nodig. Je zet dus als ware zonnestroom om in duurzame warmte, ideaal voor momenten dat het nodig is, maar de zon niet schijnt.

 

smart grid READY

Zoals aangegeven raakt het Nederlandse energienet overbelast. Slimme warmtepompen voor een flexibele stroomnet lijken de oplossing. Deze ‘meebewegen’ mee de fluctuaties in vraag en aanbod van groene stroom. Voor eindgebruikers betekent dit dat de energieleveranciers een vergoeding verleent voor de geleverde flexibiliteit. Dit is in Nederland, in tegenstelling tot andere EU-landen, nog niet mogelijk. 

De Technea monoblock warmtepompen en split-units zijn alvast voorbereid op de toekomst en zijn Smart Grid Ready. Dat betekent dat onze warmtepompen slim kunnen reageren op het stroomaanbod. Het is alleen nog wachten totdat de energieleveranciers dit faciliteren. 

 

Warmtepom split unit - Technea

 

Technea warmtepompen

Op zoek naar een warmtepomp? Wij kunnen je helpen met een totaal-assortiment aan brine/water én lucht/water warmtepompen. Naast een uitstekende servive, kun je bij ons ook terecht voor buffers, tapwaterboilers en overige toebehoren.  

  • Monoblock warmtepompen
  • Split-units
  • Brine/water
  • Water/waer
  • Standaard 2 tot 52kW
  • Cascade-opstelling mogelijk
  • Modulerend
  • Compact en mooi design
  • Oostenrijks kwaliteitsproduct
  • Montagesystemen
  • Voldoen aan NTA8800 en ISDE
  • Staan in BCRG en Uniec 3.0

Warmtepomp service, inbedrijstelling en onderhoud

 

OVER TECHNEA

Technea is gespecialiseerd in advies, ontwerp en levering van duurzame installatietechnieken. Met ruim 20 jaar ervaring zijn we dé partner voor de bouwkolom om woningen en gebouwen te verduurzamen. Dit doen we door verschillende duurzame oplossingen in één installatie te laten samenwerken. 

Wat ons bijzonder maakt is dat we je helpen van A t/m Z. Van het kritisch meedenken bij het systeemontwerp tot aan het uitleveren van bijvoorbeeld warmtepompen, buffervaten, lage temperatuur afgiftesystemen, koeling, douche-wtw’s, zonnecollectoren en zonnestroom-installaties. In combinatie met de technische ondersteuning van onze specialisten weet jij zeker dat je een goed draaiende installatie oplevert met het hoogste systeemrendement, comfort én energiebesparing. Als je bijvoorbeeld een warmtepomp moet installeren, ondersteunen we je door:  

  • Training & technisch advies
  • Berekenen verwarmings- en tapwater behoefte
  • Eventueel een inspectie op locatie
  • Hydraulische schema’s
  • Inbedrijfsstelling
  • After-service indien gewenst

 

“Op zoek naar een betrouwbare totaal-leverancier? Neem contact op via 058 – 288 47 39 en ontdek of Technea bij je past”