Meer comfort uit warmtepomp in combinatie met wtw unit
Van warmtepompen is bekend dat ze hoge verwarmingsrendementen halen. Het rendement op warm kraanwater (tapwater) is echter lager. De hoeveelheid beschikbare warm kraanwater (flow) is dan ook vaak onderwerp van commentaar.
Voldoende warm kraanwater bij warmtepomp serieus aandachtspunt
Als een zelfstandige warmtepomp hogere watertemperaturen (>45 – 65°C) moet leveren is het rendement gering. Met name voor gezinnen met kinderen, bedrijven en sportverenigingen kan dat een probleem zijn omdat er dan vaak te weinig warm water voorhanden is. Let op: bij een hybride warmtepomp lukt dit wel omdat de gasgestookte cv-ketel bijstookt als er hogere temperaturen worden gevraagd.
Douchewater wtw voor meer comfort
Om toch genoeg warm water te hebben is het verstandig om een warmtepomp te combineren met een douchewater wtw. Met deze warmtewisselaar benut je restwarmte uit warm douchewater waardoor er minder heet water nodig is om de mengkraan. Een warmtepomp hoeft daardoor minder energie te leveren. Zeker in combinatie met een boiler of buffervat zorgt dat voor een rustige installatie die weinig pendel gedrag vertoont.
Combinatie warmtepomp en douche-wtw en de ervaring in de praktijk
Patrick Schimmel van Schimmel Techniek Duurzame Installaties heeft thuis een lucht/water warmtepomp in combinatie met een dubbele douchepijp-wtw. Hieronder vertelt hij over zijn ervaring:
Patrick: “Afgelopen zomer was het dan zover… we kregen een lucht/water warmtepomp in combinatie met een wtw-unit in onze nieuwbouw woning. Via dit stuk deel ik mijn ervaring want een warmtepomp is een prachtige techniek, maar het heeft wel zijn beperkingen in warm tapwater. Ik heb daarom bewust gekozen voor de combinatie met een douche-wtw. Met deze techniek benut je de restwarmte uit warm douchewater waardoor de warmtepomp je makkelijker voorziet van voldoende warm water.“
Warmtepomp installatie in nieuwbouw woning
“Onze nieuwbouw woning bestond uit niet meer dan buitenmuren en trappen. Het casco was opgeleverd zonder binnenmuren, cementvloer enzovoorts. Zo konden we onze duurzame plannen eenvoudig doorvoeren.
“Om het huis duurzaam te verwarmen kozen we voor een warmtepomp installatie van het merk Panasonic. Deze Aquarea 7kW lucht/water warmtepomp hebben we gecombineerd met een 300 liter boiler en 50 liter buffer. Omdat de warmtepomp lage temperaturen opwekt is in heel de woning vloerverwarming gelegd. In totaal ligt er 160m2 in de woonkamer, vier slaapkamers en badkamer.” aldus de eigenaar van het installatiebedrijf Schimmel.
Veel vraag naar warm tapwater
Patrick vervolgt:“Met twee kinderen van 3 en 5 jaar douche en badder je regelmatig. Ik vond het dus belangrijk om een luxe en ruimte badkamer te hebben. We hebben daarom twee douches, een bad en twee wastafels en dat betekent ook een hoge vraag naar warm water..
Zoals ik eerder schreef zijn grote hoeveelheden warm water bij een warmtepomp een ‘probleem’. Je moet je beseffen dat een warmtepomp, in tegenstelling tot een gasketel, niet oneindig veel warm tapwater kan leveren.”
Patrick: “Voor een hoog comfort moet je technieken slim met elkaar laten samenwerken. Daarom hebben wij, met een forse badkamer, gekozen voor een combinatie met een douche-wtw. Deze technologie benut de restwarmte uit warm douchewater zodat ik niet regelmatig zonder warm tapwater zit. Omdat wij twee regendouches hebben, was wel een dubbele douchepijp-wtw nodig.
Technea: “Een douchepijp-wtw Shower HR Tube kan een waterflow van 14 liter per minuut aan. Bij een regendouche ligt dat aantal vaak ver boven de 16 liter per minuut. Dan heb je de 1-21 HF nodig. ”
Toelichting Technea
“Naast de comfortwinst, zorgt de speciale douchepijp-wtw ook voor flinke energiebesparingen. Zo heeft de Technea Shower HR Tube 1-21 HF douchepijp-wtw een rendement van 52,6% bij een tapdebiet van 12,5 liter per minuut. De drukval is daarbij 0,1 bar. Uit onze berekening blijkt dat de douche-wtw een besparing van 3,18 liter per minuut van 48°C oplevert. Met een vier persoonshuishouden bespaar je dan dagelijks 87 liter. Deze hoeveelheid energie hoef je dus niet op te wekken met een warmtepomp”.
Patrick: “Door de combi van een 300 liter boiler en douche-wtw hebben we altijd genoeg warm water…tenminste we hebben nog niet zonder gezeten. Omdat de wtw ervoor zorgt dat de warmtepomp minder energie verbruikt, heeft dat ook een positieve invloed op de elektrarekening. Warm water maken met een warmtepomp is in verhouding namelijk nog altijd duur. Standaard hebben we de boiler ingesteld op 48°C. Voor legionella preventie gaat de temperatuur 1 keer per week naar 65°C.”
“Als installateur een offerte ontvangen voor een douche-wtw? Voor een projectcalculatie lever je jouw projectgegevens aan via ons opnameformulier.”
Ervaring met de warmtepomp in combinatie met een wtw-unit?
“Ik had van te voren wel een paar eisen.. ik had daarom wat berekeningen gemaakt om altijd voldoende warm water te hebben om met vier personen te kunnen douchen / in bad te gaan. Ook wilde ik de elektrarekening laag houden. De berekeningen lijken tot dusver gelukkig te kloppen met een maandelijks stroomrekening van 75 euro. Dit is voor de verwarming van de complete woning en voor het deel warm tapwater. Dit deel stroom vang ik sinds kort op met zonnepanelen.”
Patrick: “Het enige wat ik waarschijnlijk anders had gedaan, was de aansluitwijze van de douchepijp-wtw. Deze heb ik nu direct aangesloten op de koude zijde van de douche mengkraan. Je merkt daardoor soms iets van temperatuur verschil. Misschien dat ik nog kies om het voorverwarmde water eerst naar de boiler te brengen..”