Energiezuinig monument door 330m² lage opbouw vloerverwarming

Lage temperatuur afgiftesystemen zoals vloerverwarming en wandverwarming worden steeds populairder… Je geniet met deze systemen namelijk van een veel hoger comfort mét een lage energierekening. Ben je echter eigenaar van een monumentaal pand? Door de strenge regelgeving liggen er wat meer uitdagingen wat betreft de renovatie. Om toch een energiezuinig monument te creëren én de bestaande houten vloer te behouden heb je een lage opbouw vloerverwarming nodig. Dit was ook het geval bij dit Joods monument in Den Haag, een project van Rogs Onderhoud.

Energiezuinig monument met lage opbouw vloerverwarming Energiezuinig monument met droogbouw vloerverwarming

Energiezuinig monument door lage temperatuur afgiftesysteem

Verwarm je een ruimte nog ’traditioneel’ met radiatoren? Dan moet de cv-ketel vaak watertemperaturen van 70-80 graden leveren om de ruimte op temperatuur te houden. Doordat een vloerverwarming een groot afgifteoppervlak heeft zijn er echter vele lage temperaturen nodig. Een lage watertemperatuur leidt logischerwijze tot een lagere energierekening waardoor je een goede stap zet naar een energiezuinig monument.

Met de Variokomp lage opbouw vloerverwarming behaal je de laagste temperaturen omdat er maar weinig massa (dikte vloerverwarming) verwarmd hoeft te worden en Variokomp een zeer hoge afgifte heeft per m2. Er zijn situaties met 25 graden bekend.

Droogbouw vloerverwarming op houten vloer Droogbouw vloerverwarming op houten vloer

330m2 lage opbouw vloerverwarming op houten ondervloer

Installatiebedrijf Rogs Onderhoud heeft in dit Joods monument in Den Haag in totaal 330m² lage opbouw vloerverwarming gelegd. Daarbij is het vereist dat de ondervloer star, schoon en vlak is. Afhankelijk van de situatie kun je daarvoor:

  1. 18mm OSB platen aanbrengen op de bestaande planken (evt. kruislings 2x 9mm)
  2. Fermacell korrels aanbrengen + plaat
  3. Kromgetrokken planken eruit en nieuwe stevig plaatmateriaal
Lage opbouw vloerverwarming installeren

Variokomp vloerverwarming installeren

Zodra de vloer stabiel is wordt dampdichte folie en randstrook isolatie aangebracht. Hierna komen de 18mm fermacell noppenplaten in halfsteensverband op de vloer te leggen. Daarna is de verwarmingsbuis eenvoudig in ieder gewenst patroon in te lopen. Het geheel wordt afgewerkt met een speciale vulmassa. Afhankelijk van de eindvloer (o.a. laminaat, steen, pu-gietvloer, hout) moet er wellicht geëgaliseerd worden.

Kunststof verdeler vloerverwarming Kunststof verdeler vloerverwarming

3 etages met vloerverwarming

In dit Joodse monument is in totaal ruim 300 vierkante meter vloerverwarming gelegd op drie verdiepingen. Daarnaast is één specifieke ruimte een vloerverwarming op draadstaalmatten aangebracht omdat het een zwaluwstaart ondervloer betreft. Om alle groepen (44) te voeden zijn 5 kunststof verdelers gebruikt.

Lage temperatuur verwarming in monumentaal pand Vloerverwarming op draadstaalmatten op zwaluwstaart vloer

Projectgegevens

Toegepaste producten