Koelen via het plafond versus koelen via de vloer

Koelen via het plafond versus koelen via de vloer

Warm buiten? Dan wil je graag een koel leef- en werkklimaat, toch? Om dit te creëren zijn er meerdere opties, denk aan vloerkoeling, wandkoeling of plafondkoeling. Wat precies de eigenschappen zijn van de verschillende opties lees je hieronder.

 

PlafondkoelingWandkoeling

Een klimaatplafond bestaat uit een buizennetwerk verdeeld over het plafond. Door de buizen stroomt water wat gekoeld of verwarmd kan worden met behulp van een warmtepomp. Op warme dagen stijgt de warme lucht naar het koele plafond waardoor de lucht geleidelijk afkoelt. Een klimaatplafond heeft de hoogste afgifte als het gaat over koelen. 

Soorten klimaatplafond: 

 

Wandkoeling

Bij wandkoeling is het buizennetwerk verdeeld over de wand(en). Deze manier van verwarmen of koelen is minder bekend maar net zo effectief en comfortabel als vloerverwarming. Het wandsysteem kan ingezet worden als hoofdbron van koeling of verwarming met bijvoorbeeld het vloersysteem of het plafondsysteem als ondersteuning. 

 

Vloerkoeling

Bij vloerkoeling worden de buizen die zich op de vloer bevinden met behulp van een warmtepomp voorzien van gekoeld water. Deze manier van koelen is niet wenselijk omdat mensen nu eenmaal niet van koude voeten houden. Een optie kan zijn dat het plafond of de wand als hoofdkoeling wordt ingezet met de vloer om bij te koelen indien nodig. 

 

 

Welke manier van koelen?

Comfortregel is: Warme voeten, koel hoofd. Hierdoor kun je vloerkoeling als hoofdbron vrijwel meteen doorstrepen. Koelen via de wand of het plafond zorgt voor een comfortabel koel binnenklimaat op warme dagen. Wand- en plafondkoeling zijn geschikt om ruimtes te koelen omdat de wanden en het plafond kouder zijn dan de luchttemperatuur. Een ruimte koelt gelijkmatig af, dit is ook wel bekend als topkoeling. Het koelen gebeurt hierbij constant en niet zoals bij een airco pas op het moment dat het (te) warm is. Hulp nodig bij de vraag welk koel- of verwarmingssysteem de beste optie is in jouw geval, neem dan contact met ons op. 

 

 

“Installateur en/of adviseur en interesse in klimaatplafonds?   
Neem contact op via 058 – 288 47 39

Team Binnendienst - Technea Duurzaam