Ballastvrije montagesystemen

Zonnepanelen, warmtepomp of thermische collector plaatsen op een dak met dakbedekking? Van oudsher gebruikt men dan een montagesysteem dat verzwaard is met ballast. Er zijn alleen ook projecten waarbij ballast plaatsen onmogelijk of niet slim is. Bijvoorbeeld op een hoge woontoren, een te lichte dakconstructie, open gebied of schuin dak met dakbedekking. Een ballastvrij montagesysteem biedt dan uitkomst..
Inhoud blog
- Ballastvrij vs ballast
- Wanneer ballastvrij
- Hoe werkt het?
- Verankering & verankering..
- Ander anker bij warmtepomp of collector
- De beste keuze
- Waarom Technea
- Gratis brochure
ballastvrij vs ballast
Zonnepanelen op een plat dak plaatsen? Veel installateurs kiezen standaard een montagesysteem met ballast. Gewoon omdat ze niet anders gewend zijn. Handige tools rekenen namelijk precies uit hoeveel gewicht ze moeten toevoegen en klaar is kees. Kan ballast niet? Dan komt de installateur uit op een ballastvrij montagesysteem.
Velen zien het dus als probleemoplosser, maar het is veel meer dan dat. Door ballastvrij te monteren zorg je er namelijk voor dat de originele dakfunctionaliteiten behouden blijven. Hoe zit dat? Een dak is gemaakt om regenwater af te voeren en om ons warm te houden. Als je echter zware obstakels (ballast) toevoegt, gebeuren er meerdere dingen:
- De isolatielaag kan indrukken door het gewicht. Dit kan leiden tot waterzakken of slechtere isolatie.
- Door de objecten is regenwater moeilijker af te voeren. Daarnaast blijven er bladeren achter hangen.
- De neerwaartse druk, in combinatie met zijwaartse wind, kan de dakbedekking beschadigen.
wanneer ballastvrij?
Dus niet alleen bij projecten waarbij niet anders kan, maar zelfs op daken waarbij je normaliter ballast zou gebruiken. Hieronder toch een paar voorbeelden waarbij het verstandig is:
- De dakconstructie blijkt te licht te zijn.
- Op grote hoogte zoals een woontoren of appartementencomplex
- In gebieden met een hoge windbelasting (kust, open gebied)
- Complexe windinvloed door omliggende gebouwen
- Hellend dak of rond dak met dakbedekking
- Stalen pergola op woontoren
- Verzekering eist verankering
hoe werkt het?
Om zonder ballast te kunnen werken, breng je speciale ankers aan in de dakconstructie. In onderstaande video laten we zien hoe je de ankers & console bevestigt aan een geïsoleerde stalen trapezium dakconstructie. Heeft jouw project een houten of betonnen constructie? Ook daar zijn speciale ankers voor.
verankering & verankering..
Goed om te weten is dat er een groot verschil zit in de kwaliteit van verankering. We zien namelijk nog wel eens wat knutselwerk voorbij komen. Bijvoorbeeld systemen waarbij consoles puur en alleen worden vastgelijmd aan de dakbedekking. Alle opwaartse krachten gaan daardoor aan de dakbedekking trekken.. Ook bij een paar simpele schroeven kun je vraagtekens zetten.
Onder verankering verstaan wij een M12 anker dat vastzit in of aan de dakconstructie. Hierdoor zijn het montagesysteem en de constructie één geheel en kies je voor een toekomstbestendige oplossing.
ander anker bij warmtepompen en collectoren
Zonnepanelen liggen vrij laag op het dak. Anders is dat bij een buitenunit van een warmtepomp of thermische collectoren. Door de hoge opstelling vangen ze veel meer wind. Hierdoor staat er veel meer zijwaartse druk op de ankers. Bij een ongeïsoleerd dak is dat geen probleem. Het draadeinde van de ankers is daar immers relatief kort. Is er sprake van een dak met dikke isolatielaag? Om de onderliggende dakconstructie te bereiken, heb je een langer anker nodig. Bij extreme zijwaartse druk heeft zelfs ons M12 draadeinde de neiging om door te buigen. Daarom verstevigen wij onze ankers in deze situaties met een speciale adapter.
de beste keuze
Is zekerheid belangrijk voor jouw opdrachtgever? Zelfs met onze Friese nuchterheid, durven wij ze zeggen dat ons Fixnordic montagesysteem dan dé beste keuze is.
- 10 jaar garantie op het complete systeem
- Meest toegepaste ballastvrije montagesysteem
- Ontworpen met professionals uit het werkveld
- Doorstaat de meest uitgebreide tests.
- Zelfs geschikt voor daken mét zeer dikke isolatielaag
- Alle onderdelen van het montagesysteem zijn nauwkeurig om elkaar afgestemd
5x kiezen voor technea
Technea helpt installateurs al 25 jaar met advies, calculatie en levering van duurzame installatietechnieken. Wij weten dus als geen ander waar jij als installateur/adviseur behoefte aan hebt. Ook op gebied van ballastvrije montagesysteem zijn we al ruim 6 jaar marktleider. Bij Technea weet je dus dat het goed zit.
- 25 jaar ervaring
- Onderbouwd technisch advies;
- Korte communicatielijnen;
- Totaal-assortiment;
- Investeren een deel van de winst in het Land van Ons 🌱.
GRATIS BROCHURE
Laat je gegevens achter en ontvang de brochure in de mailbox.