Zonnepanelen op Muziekgebouw Amsterdam

Onlangs heeft Energy@Home dit bijzondere project opgeleverd. Het Muziekgebouw in Amsterdam wilde ruim 950 zonnepanelen op het dak laten plaatsen. De hoogte van het dak, de dakconstructie en de turbulente wind zorgde echter voor een uitdaging. Het gebruik van ballast om de zonnepanelen op zijn plek te houden, was namelijk uitgesloten. Daarom zijn de zonnepanelen aan de dakconstructie verankerd met speciale dakankers van Fixnordic (voorheen Jual Solar). Hierbij krijg je de garantie dat de zonnepanelen op het dak blijven liggen, ondanks extreme weersinvloeden. In de zomer van 2019 raasde er bijvoorbeeld een windhoos langs het Muziekgebouw.

 

 

Turbulente windinvloed

Het Muziekgebouw ligt aan het IJ (open gebied) en staat daardoor regelmatig bloot aan extreme wind. Daarnaast staat het Movenpick Hotel pal achter het Muziekgebouw waardoor sprake is van turbulente windinvloed. Bij het gebruik van ballast zoals stenen of betonsokkels is het risico te groot dat de installatie en/of het dak beschadigd raakt.

 

 

Fixatie aan dakconstructie

Bij het montagesysteem van Fixnordic gebruik je dakankers, dakconsoles en speciaal montageframe. Afhankelijk van het type dak, berekent Fixnordic welke materialen er nodig zijn. Bij het Muziekgebouw was een deel van het dak beton en een deel van staal. Beide dakdelen waren bovendien geïsoleerd.

Bij het project is daarom gewerkt met zowel speciale kantelankers als betonankers. Nadat het legplan was uitgetekend op het dak, zijn de dakankers bevestigd. Om het dak weer waterdicht op te leveren wordt vervolgens een speciale dakconsoles bevestigd. Iedere dakconsoles wordt Fixnordic in de fabriek voorzien van dezelfde dakbedekking als op locatie. Bij het muziekgebouw is dat GARANTUM 470K24 bitumen.

 

TOEKOMSTBESTENDIG DAK

Voordat de zonnepanelen op Muziekgebouw Amsterdam zijn geplaatst, is de keuze gemaakt om eerst de dakbedekking en isolatielaag te vernieuwen. In combinatie met de Fixnordic dakconsoles is het dak weer volledig toekomstbestendig en waterdicht.

 

FASE 1

De ruim 950 zonnepanelen zijn in twee fases geplaatst. Daarbij ligt een deel in zuid-opstelling en oost-west. In de eerste fase zijn 60 zonnepanelen in zuid-opstelling geplaatst. Hiervoor is bewust gekozen vanwege het achterliggende Movenpick hotel. Door de zonnepanelen richting het zuiden liggen is er geen kans op zonlicht-schittering richting de hotelkamers.

 

FASE 2

In de tweede fase zijn de rest van de zonnepanelen geplaatst in oost-west opstelling. Het grootste deel ligt op middelste gedeelte van het dak.

FOTO’S

JualSolar montageankers zonnepanelen op het dak van muziekgebouw amsterdamMontageankers zonnepanelen JualSolar Zonnepanelen op muziekgebouw amsterdamJualSolar montageankers zonnepanelen op geisoleerd dak Zonnepanelen op muziekgebouw amsterdam Zonnepanelen op muziekgebouw amsterdam Zonnepanelen op muziekgebouw amsterdamZonnepanelen op muziekgebouw amsterdamZonnepanelen montageankers toegepast op muziekgebouw Amsterdam

 

 

 

 

 

 

 

 

ANIMATIE INSTALLATIE

Installatie van het Jual Solar montagesysteem

Installatievoorbeeld

 

 

PROJECTGEGEVENS

  • Muziekgebouw Amsterdam aan het IJ
  • 1020 zonnepanelen
  • 24 meter hoogte
  • Betonnen en stalen dakconstructie
  • 10cm isolatie
  • Bitumen dakbedekking GARANTUM 470K24
  • Opdrachtgever Energy@Home

 

“Interesse in de Fixnordic ballastvrije montagesystemen? Klik op onderstaande producten voor meer info of neem contact op via 058 – 288 47 39 of vul ons contactformulier in”

Team Binnendienst - Technea Duurzaam

 

Bron headerfoto’s 
masT3rOD on Foter.com / CC BY

onnoweb on Foter.com / CC BY-ND
WordRidden on Foter.com / CC BY
hemkes on Foter.com / CC BY

Toegepaste producten