Klimaatbeheersing via vloer, wand en plafond

Een aangenaam binnenklimaat met weinig luchtcirculatie is nog nooit zo belangrijk geweest als nu. Het bedrijf VSE begrijpt dat als geen ander en gunt haar werknemers een gezonde werkomgeving. Het gasloze kantoorgebouw is namelijk voorzien van allerlei ingenieuze, technische snufjes. 

 

Variotherm Droogbouw plafondverwarming, wandverwarming

Energiebesparing to the max

Het bedrijfspand heeft ‘bekende’ duurzame oplossingen als zonnepanelen, een ventilatie-unit met warmteterugwinning en recirculatie en een warmtepomp. Daarnaast wordt een minder bekende, maar zeer bijzondere oplossing toegepast: een klimaatbeheersingssysteem. Hierbij worden alle vertrekken actief verwarmd en gekoeld door een combinatie van plafondkoeling, wandverwarming/koeling én vloerverwarming. Naast de hoge mate van comfort, bespaart het VSE per jaar maar liefst 12.000 tot 15.000 euro op de stroomkosten. In maximaal vijf jaar is de investering terugverdiend.

 

Koelen via het plafond

Bij dit project is zowel vloerkoeling als een prefab plafondkoeling toegepast. Vloerkoeling alleen heeft namelijk, met 18 tot 20 watt per m2, niet voldoende capaciteit om volledig te koelen. Bij het plafond is dat maar liefst 60 (!).

Natuurkundig bekeken is een koelplafond veel efficiënter en aangenamer. Warmte stijgt en verzamelt zich bij het plafond. Het klimaatplafond zorgt ervoor dat de temperatuur in het vertrek aangenaam blijft. In een kantoorruimte is dat nog belangrijker. Medewerkers die zich prettig voelen, presteren immers beter. 

Technea koelplafond - plafondkoeling - klimaatplafonds in kantoor gebouw Technea koelplafond - plafondkoeling - klimaatplafonds in kantoor gebouw Technea akoestisch koelplafond - plafondkoeling - klimaatplafonds in kantoor gebouwTechnea akoestisch koelplafond - plafondkoeling - klimaatplafonds in kantoor gebouw Technea koelplafond - plafondkoeling - klimaatplafonds in kantoor gebouw

Akoestisch koelplafond

Installatiebedrijf VDI Lopik heeft onze prefab koelplafonds bij VSE geplaatst. Vanwege de houten plafondconstructie is gekozen voor de Module uitvoering. Dit systeem bestaat uit 18mm gipsvezelplaten met geïntegreerde verwarmingsbuis. Hierdoor is het systeem snel en eenvoudig vast te schroeven aan de ondergrond. 

In de drukke ruimtes (kantoren en kantines) is het akoestisch klimaatplafond toegepast. Deze platen hebben een speciaal vliesdoek en akoestische boorgaten. Dit voorkomt galmvorming en garandeert een fluisterstil binnenklimaat.  

 

dauwpunt

Bij koelplafonds is het belangrijk dat de temperatuur niet onder de 18 graden komt, omdat daar het dauwpunt ligt. Bij VSE maken ze gebruik van een warmte- en een koudebuffer. Is er koeling nodig? Dan wordt er door middel van een platenwisselaar in de koudebuffer gekoeld. Voor de verwarming maakt de warmtepomp van het koude water warmte. Dat doet hij zeer efficiënt, met een COP – een Coëfficient Of Performance – dat boven de vierenhalf ligt.

Dat betekent dat je voor iedere kW die je erin stopt, meer dan vierenhalve kW terugkrijgt. Dat is op zich al een mooie prestatie, maar bij koelen is dat voordeel nog vele malen hoger. Daar ligt de COP, afhankelijk van de binnen- en watertemperatuur, maar liefst tussen de twaalf en zestien. Voor de beeldvorming: een airco heeft een COP dat lager is dan drie!

Technea klimaatplafond koelplafond plafondverwarming Plafondkoeling op metal stud regelwerk aan het plafond Technea / Variotherm Klimaatplafond - Plafondkoeling - Koelplafond aansluiten Variotherm klimaatplafond voor op regelwerk

Voordelen Technea klimaatplafonds

 • Aangenaam, gezond en duurzaam binnenklimaat
 • Koelen én verwarmen in één
 • Hoge koelcapaciteit / hoge COP
 • Zeer energiebesparend
 • Geen luchtcirculatie 
 • Geluidloos
 • Onderhoudsvrij
 • Ontwerpvrijheid
 • Plug & Play

 

PROJECTDETAILS

 • VSE in Schoonhoven
 • Uitgevoerd door VDI Lopik
 • Kantoorgebouw
 • Plafondverwarming & plafondkoeling
 • Wandverwarming & wandkoeling
Toegepaste producten