Douche-wtw voor interessante EPC-reductie & comfort verhoging bij warmtepomp

Douche-wtw voor interessante EPC-reductie & comfort verhoging bij warmtepomp

0,4 EPC halen én tapwater comfort garanderen? Een douche-wtw is dan een onmisbare oplossing. Zo haalt een Q-Blue Showersave QB1-21 dezelfde EPC-reductie als vier zonnepanelen. Dat terwijl de kosten minimaal 50% lager zijn. Interessant dus om een douche-wtw op te nemen in Uniec of E-norm in plaats van vier extra panelen. Een ander voordeel is dat het tapwater comfort bij een warmtepomp flink verbetert.

Populariteit warmteopwekkers

Overzicht populariteit soorten warmteopwekkers

Onderzoek Bouwtrend

De douche-wtw gaat dus een steeds belangrijkere rol spelen bij het verduurzamen van woningen. Helemaal nu onderzoek aantoont dat 41% van de nieuwbouw woningen een warmtepomp krijgt. Dit aantal lag in 2017 nog op 26,3%.

Gegevens uit Bouwtrend laten dan ook zien dat er in 2018* bijna twee keer zoveel douche-wtw’s zijn opgenomen in bouwvergunningen ten opzichte van heel vorig jaar.

  • 2017 = 8.200 douche-wtw’s
  • 2018 = 14.200 douche-wtw’s

* gegevens Bouwtrend t/m 7 mei 2018

De invloed van douche-wtw op de EPC

Hieronder een paar EPC-rekenvoorbeelden ter inspiratie, gemaakt door Technisch Advies Luik. Daarnaast is in software als Uniec te zien dat als er geen douche-wtw is geplaatst, de EPC ligt op 0,420 en zodra de QB1-21D-HE douchepijp-wtw wordt toegevoegd, dit cijfers daalt naar 0,336. Dat betekent een epc-verbetering van 0,084

Verhoging tapwater comfort bij warmtepomp

Zoals u weet is er bij een warmtepomp geen oneindige hoeveelheid warm tapwater beschikbaar zoals bij een gasketel. Het boilervat van 200-300 liter is immers snel leeg als er veel warm tapwater wordt gevraagd zoals bij afwassen en douchen (zie ook onderstaande afbeelding).

Als er echter een douche-wtw wordt toegepast heeft een eindgebruiker veel langer warm water voorhanden. Dat komt omdat de warmtewisselaar de restwarmte uit warm douchewater benut en daarmee koud aanvoerwater (circa 10C°) voorverwarmd naar circa 27C°. Hierdoor is er veel minder heet water nodig uit het boilervat om de gewenste (douche) watertemperatuur te behalen met comfortverhoging als gevolg.

Prestatie warmtepomp en boilervat met en zonder douchepijp-wtw

Wanneer welke douche-wtw?

Er zijn meerdere types douche-wtw’s en het onderscheid zit in de toepassing en het rendement. Zo is er een douchepijp-wtw en douchegoot-wtw.

Een douchegoot-wtw wordt daarbij veelal toegepast in de gestapelde bouw en de douchepijp-wtw in situaties waar de badkamer zich boven bevindt. Daarnaast bestaat er ook een dubbele douchepijp-wtw (QB1-21D) die wordt ingezet bij regendouches i.v.m. de hoge waterflow. Hieronder een tabel die u kunt gebruiken om de juiste wtw te selecteren.

Hoe ziet een douche-wtw eruit

Douchehoot wtw rvs

douchegoot-wtw

douchegoot-wtw bovenkant

Eenvoudig te reinigen douchegoot-wtw

Dubbele douchepijp-wtw

Normale douchepijp en dubbele

 

 

 

Download whitepaper: extra informatie over douche-wtw’s en de invloed bij verduurzaming

Als verdiepingsslag hebben we een ‘whitepaper’ gemaakt over o.a. het onderstaande. Vul hieronder uw e-mailadres in en ontvang automatisch onze whitepaper. Inhoud whitepaper:

  1. de energiebalans tussen verwarming en tapwater
  2. hoe lang je warm water haalt uit een 300L buffervat
  3. wat stichting Waternet vindt van de efficiency van een douche-wtw
  4. praktijkervaring van iemand die warmtepomp combineert met dubbele douchepijp-wtw
  5. welke kansen de douche-wtw biedt

 
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

 

Jasper de Vries

Technea is sinds 2005 distributeur van douche-wtw’s. Wij leveren zowel douchepijp-wtw’s van het merk Q-Blue als douchegoot-wtw’s van het Zwitserse merk Joulia Inline. Heeft u vragen over douche-wtw’s? Stel uw vraag dan aan onze specialisten via 058 – 288 47 39 of info@technea.nl

Digitale nieuwsbrief ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Bekijk hier de laatste nieuwsbrief