Duurzaam sanitair gebouw op vakantiepark RCN de Jagerstee

Duurzaamheid staat bij RCN de Jagerstee hoog in het vaandel en daarom draagt het park een Green Key GOUD certificaat. Van zuinig omgaan met energie tot milieuvriendelijk schoonmaken en biologische voeding. Om de energiekosten van het vakantiepark te verlagen, is er onlangs een duurzaam sanitair gebouw opgeleverd.

 

Duurzaam sanitair gebouw

In het sanitaire gebouw kunnen 26 campinggasten tegelijkertijd douchen. Om altijd duurzaam opgewekt warm water te leveren, zijn twee Technea lucht/water warmtepompen geïnstalleerd in combinatie met zeven vlakglas zonnecollectoren en warmteterugwinning uit douchewater. Bij de calculatie is rekening gehouden met een piekbelasting van 26 douches die 50 minuten aanstaan.  

 

Toegepaste installatietechnieken

AT-TEC warmtepomp All-electric sanitairgebouw op camping RCN Jagerstee

 

 

 

Buffervat als hart van de installatie

De twee Technea warmtepompen (12-34 kW) zijn in cascade geplaatst en verwarmen het 1500 liter buffervat. Dit vat fungeert als hart van de complete installatie en wordt eveneens geladen door de zeven thermische collectoren.

Vanuit de buffer worden de twee 1000 liter tapwaterboilers, die in serie geschakeld staan, indirect geladen via de warmtewisselaars in de boiler. Bij de vraag naar warm tapwater stroomt dit eerst door de hygiëne spiraal in het buffervat voordat het door de tapwaterboiler naar de eindgebruiker gaat. In elke boiler is een elektrisch element van 12 kW opgenomen voor legionella preventie.

Buffervat_Tapwaterboiler_multivert douche-wtw Buffervat_Tapwaterboiler_multivert douche-wtw Multivert douche-wtw

 

Restwarmte douchewater benut

Bij dit project is gekeken hoe de warmwaterproductie zo efficiënt mogelijk plaats kan vinden en hoe de warmtevraag voor warm tapwater bereiding zoveel mogelijk was te beperken. Om de benodigde energie voor de warmtapwaterbereiding te beperken is een douchekanon-wtw toegepast. Deze installatie bestaat uit meerdere geschakelde douchepijp-wtw’s om de restwarmte uit het gebruikte douchewater te benutten. Met die warmte wordt vervolgens het koude aanvoerwater voorverwarmd voordat het via de buffer naar de boilers stroomt.

 

Betrokken partijen

Toegepaste producten