Bevestiging zonnepanelen op een schuin bitumen dak

Bevestiging zonnepanelen op een schuin bitumen dak

In het Klimaatakkoord staat dat we 75% van alle elektriciteit in Nederland duurzaam moeten opwekken. Dat betekent dat er 7x zoveel zonne- en windenergie geproduceerd moet worden als nu het geval is. Dat moet onder andere komen uit 75.000.000 extra zonnepanelen. Als installateur zul je merken dat de vraag naar zonnepanelen alsmaar toeneemt. Echter niet iedere dakconstructie is geschikt voor een ‘normale’ oplossing. Bijvoorbeeld bij lichte dakconstructies, hoge woontorens of als de zonnepanelen op schuin bitumen dak moeten liggen.

 

Zonnepanelen op een schuin bitumen dak installeren

Heb je een project waarbij sprake is van een schuin bitumen dak? Het is dan niet verstandig om ballast (tegels, betonsokkels) te gebruiken om twee redenen:

 • Door de hellingshoek van het dak, is de kans groot dat de zonnepanelen installatie gaat schuiven
 • De dakbedekking kan gaan scheuren vanwege de druk van de ballast in combinatie met zijwaartse windinvloed (catterpilar werking)

 

Gelukkig zijn er professionele oplossingen voor dit soort daken. Bij het montagesysteem van Fixnordic (voorheen Jual Solar) hoef je bijvoorbeeld geen ballast te gebruiken. Via speciale dakankers, dakconsoles en montageframe fixeer je de installatie aan de bestaande dakconstructie. Fixnordic geeft hierbij 100% garantie dat het dak waterdicht blijft en de zonnepanelen veilig blijven liggen. Zelfs bij extreme weersomstandigheden.

In de markt zie je nog wel eens ‘creatieve’ oplossingen. Bij een hellend dak (10graden) wordt bijvoorbeeld een schroefhaak gebruikt. Deze wordt geplakt met bitumen en vervolgens afgedicht met sikaflex. Dit zijn echter geen bedrijfszekere en professionele oplossingen. De risico’s op lekkage en stormschade blijft daarbij bestaan.

BEVESTIGING ZONNEPANELEN OP SCHUIN BITUMEN DAK

Fixnordic ballastvrij montagesysteem

De Deense fabrikant is van oudsher een dakdekkerbedrijf en biedt professionele oplossingen. Daarbij wordt per project gekeken (engineering) welke materialen nodig zijn. Dat hangt af van het type dakconstructie, dakbedekking, isolatie, hoogte van het pand, windzone enzovoorts.

Op basis van deze projectgegevens rekenen we een project volledig door en maakt Fixnordic de dakconsoles op maat. In de fabriek voorzien ze de consoles bijvoorbeeld van exact dezelfde dakbedekking als op locatie. Hierdoor kunnen ze garantie geven dat het dak waterdicht blijft.

STORMBESTENDIG

Met name bij gebogen en schuine dak is het vrijwel zeker dat ballast gaat schuiven. Bij Fixnordic bevestigen ze de dakconsoles daarom aan bestaande betonnen, houten of stalen dakconstructie. Afhankelijk van de situatie wordt bijvoorbeeld een betonanker, kantelanker of stokschroef gebruikt. Hieraan worden de speciale dakconsoles bevestigd en daarop het montageframe.

Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken bij stormen. Het montagesysteem is namelijk bestand tegen 3x hogere trek-, trek- en stuwbelasting dan benodigd (officieel getest).

 

INSTALLATIESTAPPEN

Een globale indicatie van de installatie (e.e.a afhankelijk van het type dak en de constructie)

 1. Uitlijnen van de lay-out van het montageframe op het dak
 2. Begin(start) punten bepalen (bijv. dmv een proefboring)
 3. Gaten boren op de gearceerde punten (t.b.v het plaatsen van de mechanische bevestiging)
 4. Plaatsen van de verankering in de daarvoor geboorde openingen
 5. Plaatsen van de console op de ankerpunten
 6. Console bevestigen (plakken, verlijmen of branden) op de huidige dakbedekking
 7. Daarna plaats je het montageframe bovenop de dakconsoles

 

Ballastvrij montagesysteem

 

Over de Fixnordic dakconsoles

 • Oplossing voor pv, zonnecollectoren, warmtepompen en luchtbehandelingskasten
 • Voor daken met én zonder isolatie
 • Op maat gemaakte dakconsoles
 • Bewezen kwaliteit

 

REFERENTIES

Op onze website staan veel projecten waarbij installatiebedrijven het Fixnordic montagesysteem hebben gebruikt. Bijvoorbeeld bij:

 • Lichte dakconstructies
 • Op zeer grote hoogte >71m (woontoren, flats, hotels)
 • Op gebogen daken met zachte isolatie
 • In kustregio’s

 

Hieronder een paar referentieprojecten waar we bijzonder trots op zijn.

Muziekgebouw Amsterdam zonnepanelen op hoogte

Muziekgebouw Amsterdam

Zonnepanelen op lichte dakconstructie zonder gebruik van ballast

Lichte dakconstructie

Sportcomplex de bloemerd met gebogen stalen dak met zonnepanelen

Gebogen dak

Ballastvrij montagesysteem dakconsoles of constructiemateriaal van Jual Solar

Op hoge woontoren

 

 

“Kom je wel eens projecten tegen waarbij Fixnordic een oplossing biedt? Onze specialisten denken graag met je mee en zijn te bereiken via 058 – 288 47 39 of vul ons contactformulier in”

Team Binnendienst - Technea Duurzaam