Decentrale ventilatie in modulaire woning

Nederland kampt met een ernstig woningtekort. Desondanks bouwen we ieder jaar minder nieuwe woningen dan vooraf afgesproken. Om toch te kunnen versnellen is modulair bouwen in opkomst. Grote delen, of zelfs complete woningen, worden daarbij vooraf in de fabriek geproduceerd. Dat proces verloopt vaak efficiënter en goedkoper. Een ander voordeel is dat de werkzaamheden op projectlocatie vaak minimaal zijn. Ook in de gemeente Katwijk is onlangs een project opgeleverd met dit soort modulaire woningen waarbij onze decentrale ventilatie-units met warmteterugwinning van het merk Inventer zijn toegepast. 

 

Modulair bouwen met decentrale ventilatie met wtw - Technea Modulair bouwen met hout Modulaire woning met decentrale ventilatie met wtw - Technea

 

Ventilatie in modulaire woningen voor jongerenhuisvesting

Het initiatief ‘Kleine Duinvallei’ is specifiek bedoeld om jongeren te huisvesten. Het zijn circulaire en energie neutrale woonstudio’s, gemaakt van massief hout. Om een gezond binnenklimaat te garanderen, hangt er in iedere woonstudio een iV-Twin decentrale ventilatie. Deze 2-in-1 oplossing voert vervuilde lucht van binnen naar buiten af. Bij dat proces draagt de lucht zijn warmte af aan een keramisch blok. Via een verticaal gescheiden aanvoerbuis komt vervolgens verse lucht via het keramische blok naar binnen. Deze verse frisse lucht komt dus niet koud, maar voorverwarmd de kamer binnen. Het resultaat is een leefbaar binnenklimaat zonder schimmels, met behoud van warmte en een aangename CO₂-waarde.

iV-Twin+ voor badkamer, toilet en woonkamer - Decentrale ventilatie met wtw - 2 in 1 oplossing - Solo oplossing - Technea

 

iV-Twin decentrale ventilatie

De iV-Twin is ideaal in de wat kleinere ruimtes zoals een woonstudio, badkamer of afgesloten keuken.

  • 94% warmteterugwinning
  • Aan- en afvoerluchtstromen zijn verticaal van elkaar gescheiden
  • Ventilatie op basis van sensoren die binnenklimaat meten
  • 5 jaar garantie op elektrische componenten
  • 30 jaar garantie op keramische warmtewisselaar

 

Waarom gekozen voor inventer?

Het ventilatiesysteem is uitgerust met een intelligente bediening die reageert op sensoren die voortdurend het binnenklimaat monitoren. Dit zorgt voor een geoptimaliseerd en automatisch gereguleerd leefklimaat.

Naast het efficiënt ventileren zonder warmteverlies, waardeert de opdrachtgever ook de mogelijkheid tot (passieve) koeling in de zomer. Bewoners kunnen eenvoudig de ventilatoren naar de ‘ventilatiemodus’ schakelen zodra de buitentemperatuur na zonsondergang daalt. In deze stand zorgt de ventilatie-unit voor een constante luchtstroom die een verfrissende bries door de woning laat gaan, waardoor comfortabel koelen gedurende de nacht mogelijk is.

 

Alternatief

Technea levert zowel decentrale ventilatie met warmteterugwinning van het merk Inventer als dat van de Nederlandse fabrikant Fresh-R. Zij bieden ook solo-oplossingen zodat je vaak maar één unit per ruimte nodig hebt (tot max. 120 m² per uur).

 

Projectgegevens

Toegepaste producten