5 dingen die je moet weten over een wtw douchegoot

5 dingen die je moet weten over een wtw douchegoot

De CO² footprint, het energiegebruik en maandelijkse energiekosten. Dingen waar we ons steeds bewuster van zijn en het besparen van energie is daardoor steeds populairder. Zonnepanelen, een besparende douchekop of isolatie zijn de bekendste oplossing. Echter is warmteterugwinning uit warm douchewater ook steeds gebruikelijker. Met deze technologie benut je de restwarmte uit warm douchewater om zo koud aanvoerwater voor te verwarmen. Hierdoor hoeft de cv-ketel minder energie te leveren om de gewenste watertemperatuur op de douchemengkraan te halen. Qua douche-wtw’s heb je de keuze tussen een douchepijp-wtw of een wtw douchegoot. Op deze pagina meer over de douchegoot-wtw en waarom het interessant is als je bijvoorbeeld de badkamer renoveert.

 

 

Werking douchegoot-wtw

1. Wat is een wtw douchegoot?

Als je een standaard douchegoot / afvoerputje in de badkamer hebt, dan stroomt het warme (afval) douchewater rechtstreeks naar het riool. Als je echter een wtw douchegoot gebruikt, is de goot uitgerust met een koperen warmtewisselaar. Hierdoor maak je gebruik van de warmteterugwin (wtw) techniek en benut je de restwarmte uit warm douchewater.

Bij deze techniek stroomt het warme afval douchewater als een film over meerdere koperen buizen, de warmtewisselaar. Door deze warmtewisselaar stroomt koud aanvoerwater richting douchemengkraan en/of cv-ketel. Voordat het water in de warmtewisselaar aankomt is het ongeveer 10°C, nadat het de warmtewisselaar heeft verlaten is de temperatuur gestegen naar 25°C.

De douchemengkraan hoeft hierdoor minder heet water bij te mengen om de gewenste douchetemperatuur te halen. Het resultaat:

  1. Minder energieverbruik
  2. Lagere CO² uitstoot
  3. Meer tapwater comfort bij een warmtepomp boiler

 

 

2. Waar pas je een wtw douchegoot toe?

Een dergelijke warmtewisselaar wordt vaak toegepast in appartementen, flats of badkamers op de begane grond. Als de douche zich namelijk op 1ste verdieping bevindt, is een douchepijp-wtw te adviseren. Deze koperen buis plaats je verticaal onder de douche (begane grond) en heeft een hoger rendement dan een douchegoot-wtw.

 

3. Wanneer is het verstandig om een wtw te installeren?

Het installeren van een douchegoot vergt enig installatiewerk. Een goed moment is bijvoorbeeld als je de badkamer gaat renoveren of een totaal nieuwe badkamer krijgt. Een belangrijk aspect bij het inbouwen is de inbouwdiepte. Hoeveel inbouwdiepte heb je en welke goot heeft de vereiste afmetingen.

 

4. Waar op letten bij het kopen van een douchegoot wtw

Eén van de belangrijkste punten zijn de inbouw afmetingen en de kwaliteit van het product. Zo heb je vrij grove wtw’s en is de één van kunststof gemaakt en de ander van RVS. We adviseren daarnaast om de volgende afwegingspunten mee te nemen:

  • Wat is het rendement van de drain?
  • Hoe makkelijk is de wtw te reinigen (haar)?
  • Voldoet de goot aan legionella preventie?
  • Hoe betrouwbaar is de goot (bewegende onderdelen?)

 

wtw douchegoot

5. Waarom is het kopen van een wtw douchegoot een verstandige keuze?

  • De cv-ketel hoeft minder te stoken en dat levert energiebesparing op
  • Er is sprake van minder CO2-uitstoot (milieuvriendelijker)
  • Een warmtewisselaar heeft invloed op het energielabel (betere verkoopprijs)

 

 

SOORTEN DOUCHEGOOT-WTW’S

In Nederland zijn er slechts enkele soorten douchegoot-wtw’s verkrijgbaar. Het belangrijkste verschil zit daarbij in het gebruikte materiaal (kwaliteit), soort warmtewisselaar, rendement en design. Een fabrikant die hierbij uitspringt is Joulia Inline. Hun douchegoot is gemaakt van hoogwaardige RVS met daarin een koperen warmtewisselaar. Bovendien staat deze goot bekend om de snelle reinigbaarheid, akoestische lekdetentie en onderhoudsarme werking.

 

 

“Installateur / adviseur en interesse in een wtw douchegoot? We helpen je graag verder via 058 – 288 47 39 of vul ons contactformulier in”