5 dingen die je moet weten over een wtw douchegoot

5 dingen die je moet weten over een wtw douchegoot

De energieprijzen exploderen. Reden voor veel mensen om het energiegebruik te verlagen en hopelijk de maandelijkse energiekosten te beperken. Zonnepanelen, een besparende douchekop of isolatie zijn veel voorkomende toegepaste oplossingen. Wist je echter dat het doucheputje één van de grootste energielekken in de woning is? Warmteterugwinning uit douchewater is dé oplossing! Met deze techniek benut je restwarmte uit warm douchewater waarmee je koud aanvoerwater richting de douchemengkraan voorverwarmt. Hierdoor hoeft de mengkraan minder heet water bij te mengen en de cv-ketel dus minder energie te leveren.

 

 

Werking douchegoot-wtw

1. Wat is een wtw douchegoot?

Om gebruik te maken van warmteterugwinning, kun je een kiezen uit een douchepijp-wtw of een wtw douchegoot. Op deze pagina belichten we 5 punten die je moet weten over een douchegoot-wtw. 

Is de badkamer voorzien van een standaard douchegoot / afvoerputje? Dan stroomt het warme (afval) douchewater direct naar het riool. De temperatuur van dat water is dan echter nog 35 graden! Zonde!

Als je een standaard douchegoot / afvoerputje in de badkamer hebt, dan stroomt het warme (afval) douchewater rechtstreeks naar het riool. Als je echter een wtw douchegoot gebruikt, is de goot uitgerust met een koperen warmtewisselaar. Hierdoor maak je gebruik van de warmteterugwin (wtw) techniek en benut je de restwarmte uit warm douchewater.

Bij deze techniek stroomt het warme afval douchewater als een film over meerdere koperen buizen, de warmtewisselaar. Door deze warmtewisselaar stroomt koud aanvoerwater richting douchemengkraan en/of cv-ketel. Voordat het water in de warmtewisselaar aankomt is het ongeveer 10°C, nadat het de warmtewisselaar heeft verlaten is de temperatuur gestegen naar 25°C.

De douchemengkraan hoeft hierdoor minder heet water bij te mengen om de gewenste douchetemperatuur te halen. Het resultaat:

 1. Minder energieverbruik
 2. Lagere CO2 uitstoot
 3. Meer tapwater comfort bij een warmtepomp boiler

 

 

2. Waar pas je een wtw douchegoot toe?

Een dergelijke warmtewisselaar pas je vaak toe in appartementen, flats of badkamers op de begane grond. Als de douche zich namelijk op 1ste verdieping bevindt, adviseren we een douchepijp-wtw. Deze koperen buisvormige wisselaar plaats je verticaal onder de douche (begane grond) en heeft een hoger rendement dan een douchegoot-wtw.

 

3. Wanneer is het verstandig om een wtw te installeren?

Het installeren van een douchegoot-wtw is vaak ingrijpender dan bij een douchepijp-wtw. Een goed moment is als je de badkamer gaat renoveren of een totaal nieuwe badkamer krijgt. Een belangrijk aspect bij het inbouwen is de inbouwdiepte. Hoeveel inbouwdiepte heb je en welke goot heeft de vereiste afmetingen.

 

4. Waar op letten bij het kopen van een douchegoot wtw

Eén van de belangrijkste punten zijn de inbouw afmetingen en de kwaliteit van het product. Zo heb je vrij grove wtw’s, is de één van kunststof gemaakt en de ander van RVS. We adviseren daarnaast om de volgende afwegingspunten mee te nemen:

 • Wat is het rendement van de drain?
 • Hoe makkelijk is de wtw te reinigen (haar/zeepresten)?
 • Voldoet de goot aan legionella preventie?
 • Hoe betrouwbaar is de goot (bewegende onderdelen?)
 • Is de beschreven inbouwdiepte inclusief sifon?

 

wtw douchegoot

5. Waarom is het kopen van een wtw douchegoot een verstandige keuze?

 • De cv-ketel verbruikt minder energie (gas/elektra)
 • Er is sprake van minder CO2-uitstoot (milieuvriendelijker)
 • Een warmtewisselaar heeft invloed op het energielabel (betere verkoopprijs)
 • Langer warm tapwater voorhanden bij een warmtepomp in combinatie met tapwaterboiler/buffervat

 

 

SOORTEN DOUCHEGOOT-WTW’S

In Nederland zijn diverse douchegoot-wtw’s verkrijgbaar. Het belangrijkste verschil zit in het gebruikte materiaal (kwaliteit), soort warmtewisselaar, rendement en design. Een fabrikant die hierbij uitspringt is Joulia. Hun douchegoot is gemaakt van hoogwaardige RVS met daarin een koperen warmtewisselaar. Bovendien staat deze goot bekend om de snelle reinigbaarheid, akoestische lekdetentie en onderhoudsarme werking.

 

 

“Installateur / adviseur en interesse in een wtw douchegoot? We helpen je graag verder via 058 – 288 47 39 of vul ons contactformulier in”