5 dingen die je moet weten over een wtw douchegoot

5 dingen die je moet weten over een wtw douchegoot

Over de wtw douchegoot

We zijn ons steeds bewuster van ons energiegedrag en bijbehorende kosten. Maar hoe bespaar je energie? De meest bekende techniek zijn zonnepanelen,  maar ken je warmteterugwinning uit warm douchewater al? Een eenvoudig toepasbare techniek waardoor de energierekening flink daalt. Op deze pagina leggen we uit waarom een wtw douchegoot interessant is als je bijvoorbeeld een nieuwe badkamer krijgt.

Werking douchegoot-wtw

1. Wat is een wtw douchegoot?

Het is hetzelfde als een normale douchegoot, echter stroomt daarbij warm douchewater direct naar het riool. Met een douchegoot die is uitgerust met de warmteterugwin (wtw) techniek, benut je restwarmte uit warm douchewater voordat dit naar het riool stroomt. Zo’n wtw douchegoot heeft een koperen warmtewisselaar die het warme water gebruikt om koud aanvoerwater voor te verwarmen. Bij de douchemengkraan is daardoor minder heet water nodig en dat heeft een positieve invloed op de stookkosten.

 

 

2. Waar pas je een wtw douchegoot toe?

Een dergelijke warmtewisselaar wordt vaak toegepast in appartementen, flats of badkamers op de begane grond. Als de douche zich namelijk op 1ste verdieping bevindt, is een douchepijp-wtw te adviseren. Deze koperen buis plaats je verticaal onder de douche (begane grond) en heeft een hoger rendement dan een douchegoot-wtw.

 

 

3. Wanneer is het verstandig om een douchegoot-wtw te installeren?

Het installeren van een douchegoot vergt enig installatiewerk. Een goed moment is bijvoorbeeld als je de badkamer gaat renoveren of een totaal nieuwe badkamer krijgt. Een belangrijk aspect bij het inbouwen is de inbouwdiepte. Hoeveel inbouwdiepte heb je en welke goot heeft de vereiste afmetingen.

 

 

 

 

4. Waar op letten bij het kopen van een douchegoot wtw

Eén van de belangrijkste punten zijn de inbouw afmetingen en de kwaliteit van het product. Zo heb je vrij grove wtw’s en is de één van kunststof gemaakt en de ander van RVS. We adviseren daarnaast om de volgende afwegingspunten mee te nemen:

  • Wat is het rendement van de douchegoot wtw?
  • Hoe makkelijk is de wtw te reinigen (haar)?
  • Voldoet de goot aan legionella preventie?
  • Hoe betrouwbaar is de goot (bewegende onderdelen?)

 

wtw douchegoot

5. Waarom is het kopen van een wtw douchegoot een verstandige keuze?

  • De cv-ketel hoeft minder te stoken en dat levert energiebesparing op
  • Er is sprake van minder CO2-uitstoot (milieuvriendelijker)
  • Een warmtewisselaar heeft invloed op het energielabel (betere verkoopprijs)

 

 

“Als distributeur en kennispartner zijn we gespecialiseerd in douche-wtw’s. Heb je behoefte aan advies? Stel je vraag aan onze specialisten via 058 – 288 47 39 of info@technea.nl

Digitale nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Bekijk hier de laatse nieuwsbrief