Douche-wtw is interessante EPC-reductie

Douche-wtw is interessante EPC-reductie

0,4 EPC halen én tapwater comfort garanderen? Een douche-wtw is dan een onmisbare oplossing. Zo haalt onze Technea Shower HR Tube 1-21 dezelfde EPC-reductie als vier zonnepanelen. Dat terwijl de kosten minimaal 50% lager zijn. Interessant dus om een douche-wtw op te nemen in Uniec of E-norm in plaats van vier extra panelen. Een ander voordeel is dat het tapwater comfort bij een warmtepomp flink verbetert.

Populariteit warmteopwekkers

Overzicht populariteit soorten warmteopwekkers

Onderzoek Bouwtrend

De douche-wtw gaat dus een steeds belangrijkere rol spelen bij het verduurzamen van woningen. Helemaal nu onderzoek aantoont dat 41% van de nieuwbouw woningen een warmtepomp krijgt. Dit aantal lag in 2017 nog op 26,3%.

Gegevens uit Bouwtrend laten dan ook zien dat er in 2018* bijna twee keer zoveel douche-wtw’s zijn opgenomen in bouwvergunningen ten opzichte van heel vorig jaar.

  • 2017 = 8.200 douche-wtw’s
  • 2018 = 14.200 douche-wtw’s

* gegevens Bouwtrend t/m 7 mei 2018

 

De invloed van douche-wtw op de EPC

Hieronder een paar EPC-rekenvoorbeelden ter inspiratie, gemaakt door Technisch Advies Luik. Daarnaast is in software als Uniec te zien dat als er geen douche-wtw is geplaatst, de EPC ligt op 0,420 en zodra de Shower HR Tube 1-21 douchepijp-wtw wordt toegevoegd, dit cijfers daalt naar 0,336. Dat betekent een epc-verbetering van 0,084

Verhoging tapwater comfort bij warmtepomp

Zoals u weet is er bij een warmtepomp geen oneindige hoeveelheid warm tapwater beschikbaar zoals bij een gasketel. Het boilervat van 200-300 liter is immers snel leeg als er veel warm tapwater wordt gevraagd zoals bij afwassen en douchen (zie ook onderstaande afbeelding).

Prestatie warmtepomp en boilervat met en zonder douchepijp-wtw

Als er echter een douche-wtw wordt toegepast heeft een eindgebruiker veel langer warm water voorhanden. Dat komt omdat de warmtewisselaar de restwarmte uit warm douchewater benut en daarmee koud aanvoerwater (circa 10C°) voorverwarmd naar circa 27C°. Hierdoor is er veel minder heet water nodig uit het boilervat om de gewenste (douche) watertemperatuur te behalen met comfortverhoging als gevolg.

 

Wanneer welke douche-wtw?

Er zijn meerdere types douche-wtw’s en het onderscheid zit in de toepassing en het rendement. Zo is er een douchepijp-wtw en douchegoot-wtw.

Een douchegoot-wtw wordt daarbij veelal toegepast in de gestapelde bouw en de douchepijp-wtw in situaties waar de badkamer zich boven bevindt. Daarnaast bestaat er ook een speciale douchepijp-wtw (1-21 HF) die wordt ingezet bij regendouches i.v.m. de hoge waterflow. Hieronder een tabel die u kunt gebruiken om de juiste wtw te selecteren.

 

 

 

Hoe ziet een douche-wtw eruit

Douchehoot wtw rvs

Technea douchegoot-wtw

douchegoot-wtw bovenkant

Technea douchegoot-wtw

Dubbele douchepijp-wtw

Technea douchepijp-wtw

 

Download whitepaper: extra informatie over douche-wtw’s en de invloed bij verduurzaming

Als verdiepingsslag hebben we een ‘whitepaper’ gemaakt over o.a. het onderstaande.

  1. de energiebalans tussen verwarming en tapwater
  2. hoe lang je warm water haalt uit een 300L buffervat
  3. wat stichting Waternet vindt van de efficiency van een douche-wtw
  4. praktijkervaring van iemand die warmtepomp combineert met dubbele douchepijp-wtw
  5. welke kansen de douche-wtw biedt

 

 

Technea is sinds 2005 distributeur van douche-wtw’s. Wij leveren zowel douchepijp-wtw’s als douchegoot-wtw’s. Heeft u vragen over douche-wtw’s? Stel uw vraag dan aan onze specialisten via 058 – 288 47 39 of vul ons contactformulier in”