Selectie inhoud boilervat warmtepomp in combi met douche-wtw

We kijken regelmatig naar data van het CBS en Bouwtrend. Hieruit kun je o.a. opmaken dat er een groeiende lijn zit in het aantal verkochte duurzame installaties. Een prachtige ontwikkeling. Laten we alleen niet vergeten dat duurzame installaties wel een andere mindset vragen van eindgebruikers. Het is daarom nodig om hen vooraf al goed te informeren over de consequenties. Denk bijvoorbeeld aan het tapwater deel. Zo heb je bij een warmtepomp niet meer de oneindige hoeveelheid warm douchewater beschikbaar zoals bij een gasketel.

 

Slim gebruik maken van technieken

Een consument zal echter zo min mogelijk willen inleveren op het comfort. Als installateur of adviseur wil je jouw klant goed informeren over de mogelijkheden om slim met het beschikbare water om te gaan en/of hoe je meer capaciteit uit een boilervat haalt. Je kunt daarvoor technieken gebruiken als  energiebesparende douchekoppen, close-in boilers, zonnecollectoren en douche-wtw’s. Maar ook de grootte van het boilervat speelt een cruciale rol. Daarover hieronder meer.

 

Berekening inhoud warmtepompboiler per persoon

Bereken de juiste grootte van het boilervat

Bij warmtepompen wordt soms gewoon een x type boilervat gekozen, zonder daarbij te kijken naar de inhoud vs het daadwerkelijk tapwaterverbruik.

Bij een te klein vat kan het zijn dat het warme water uit het vat op een gegeven moment op is. Een elektrische bijverwarmer zal dan bijspringen wat nadelige gevolgen heeft voor het tapwater-rendement (COP1) en de elektriciteitsrekening. Een te groot boilervat heeft echter ook nadelen. Daar heb je namelijk te maken met stilstandsverliezen (nominaal), hogere energierekening en het neemt meer ruimte in.

Om je te helpen de juiste grootte / inhoud te selecteren, hebben we een berekening voor je gemaakt. In deze tabel zie je:

  • Hoeveel liter tapwater je per persoon / gezin gemiddeld gebruikt
  • Hoe groot de boiler moet zijn voor tapwatercomfort
  • Hoe groot de boiler mag zijn als je een warmtepomp combineert met een douche-wtw
  • Hoeveel extra comfort je haalt uit een douche-wtw

 

“Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen of kun je hulp gebruiken bij het berekenen van de juiste grootte? Neem dan contact op via 058 – 288 47 39 of vul ons contactformulier in”