Gasloos bouwen moeilijk? Merosch bewijst van niet met hun gasloze, circulaire en duurzame kantoor van de toekomst

Werken, werken,werken, we kunnen er wat van. Een comfortabel en gezond binnenklimaat is ontzettend belangrijk om productief te blijven. En dat heeft adviesbureau Merosch goed begrepen. Zij kochten in 2017 deze oude gymzaal uit 1955. Vervolgens hebben ze het in eigen beheer laten verbouwen. Zij bewijzen dat gasloos bouwen prima te doen is. Het 400m² grote duurzame bedrijfspand wordt verwarmd met een warmtepomp in combinatie met wandverwarming en droogbouw vloerverwarming.

Merosch duurzaam gebouwMerosch duurzaam gebouwMerosch duurzaam gebouw

Gasloos bouwen: warmtepomp, wandverwarming en vloerverwarming

Gasloos bouwen was mogelijk omdat Merosch diverse duurzame technieken slim met elkaar laat samenwerken. Het gebouw is goed geïsoleerd en voorzien van een warmtepomp. Om de ruimtes energiezuinig te verwarmen is gekozen voor een combinatie van wandverwarming en vloerverwarming. Door de droogbouw systemen van het merk Variotherm zijn uiterst lage temperaturen (25 – 35 graden) mogelijk. Op warme dagen is het zelfs te gebruiken om het pand te koelen.

 

Droogbouw wandverwarming op metal stud

Voor de wandverwarming is een speciaal prefab systeem gebruikt. Deze bestaat uit kant-en-klare gipsvezel / fermacell platen met daarin een verwarmingsbuis verwerkt. De platen schroef je vast op een metal stud of houten regelwerk. Vervolgens kun je de platen onderling koppelen en is de wandverwarming gereed voor een eindafwerking met bijvoorbeeld stuc, behang of leem.

Circulair en duurzaam renoveren

Metal stud wand voor wandverwarming

Circulair en duurzaam renoveren

Muren klaar voor afwerking

 

 

Warmtescans van wandverwarming

Na oplevering van het duurzame gebouw zijn er verschillende warmtescans gemaakt om te laten zien hoe het gebouw op lage temperaturen wordt verwarmd. Bovendien laat het zien hoe comfortabel wandverwarming (stralingswarmte) eigenlijk is t.o.v. convectie verwarming (hete lucht verwarming).

wandverwarming warmtescanmuurverwarming warmtescan

Droogbouw vloerverwarming

Voor de verdiepingsvloer is een droogbouw vloerverwarming gebruikt. Bij dit type leg je 18mm fermacell noppenplaten op de vloer. Hierna loop je de verwarmingsbuis in meander of slakkenhuis patroon tussen de noppen. Hierna hoef je de noppen alleen nog op te vullen met een speciale vulmassa. De totale opbouwhoogte komt op slechts 20mm en het systeem weegt 25 kilo per vierkante meter.

Circulair en duurzaam renoveren

Elektrische auto’s en zonnnepanelen

Voor de eigen stroomopwekking liggen er zonnepanelen op het dak. Naast het elektriciteitsverbruik binnen, kunnen ook de elektrische auto’s opgeladen worden.

 

Duurzaamheidslabels

Het gebouw heeft de onderstaande (duurzaamheid) labels. Daarnaast is het gebouw getoetst op BREAAM Excellent en Well (gezondheidslabel) zilver.

  • GPR 8,8 (hoogste in zijn klasse)
  • NL greenlabel A voor de tuin

 

Delen van kennis over circulair renoveren

Om stappen te maken in het verduurzamen van de bebouwde omgeving is het delen van opgedane kennis essentieel. Merosch deelt daarom alle kennis omtrent de circulaire renovatie op hun website, twitter en linkedin.

Duurzaam, gasloos gebouw Duurzaam, gasloos gebouw

Toegepaste producten