Douche-wtw reduceert EPC aanzienlijk én levert meer comfort op bij warmtepomp

Douche-wtw reduceert EPC aanzienlijk én levert meer comfort op bij warmtepomp

EPC verlaging én meer tapwatercomfort bij een warmtepomp? Ontdek douche-wtw’s als onmisbare oplossing. Zo haalt een Technea Q-Blue Showersave QB1-21 in Uniec dezelfde EPC-reductie als vier zonnepanelen terwijl de kosten 50% lager zijn! Ook zorgt een douche-wtw ervoor dat er langer warm tapwater voorradig is bij boilervat van een warmtepomp.

 

 

INVLOED DOUCHE-WTW OP EPC

Onderstaande EPC-rekenvoorbeelden (Technisch Advies Luik) tonen aan dat de EPC-reductie van een douchepijp-wtw hoog is.

epc reductie douche wtw
Doorsnede douchepijp-wtw

WELKE DOUCHE-WTW SELECTEREN?

Maar welk type douche-wtw selecteer je in Uniec of E-norm? Er bestaan 2 soorten douche-wtw’s: de douchepijp-wtw en de douchegoot-wtw.

Douchegoot-wtw
Deze wordt vaak gebruikt in de gestapelde bouw zoals hotel en appartementen. Een paar usp’s:

  • Bereikbaarheid zonder inspectieluik
  • Eenvoudig toepasbaar in het leidingnetwerk
  • Douchegoot en warmtewisselaar in één

 

Douchepijp-wtw
Deze pijp is geschikt als de badkamer boven is. De koperen pijp moet namelijk volledig verticaal onder de badkamer worden geïnstalleerd. Voor regendouches bestaan er een dubbele douchepijp-wtw’s (QB1-21D) vanwege de hogere waterflow.

 

 

 

 

 

OVERZICHT DOUCHE-WTW’S 

 

ONDERZOEK BOUWTREND

Uit Bouwtrend blijkt dat de douche-wtw populair is bij het verduurzamen van woningen. In 2018 zijn er ruim 2x zoveel douche-wtw’s zijn opgenomen in bouwvergunningen als in 2017. Een logische oorzaak is dat er steeds meer warmtepompen worden geïnstalleerd. In 2018 werd bij 89% van de nieuwbouw woningen een warmtepomp voorgeschreven. In 2017 was dat maar 29%.

 

 

VERHOGING TAPWATER COMFORT WARMTEPOMP

Een warmtepomp levert geen oneindige hoeveelheid warm tapwater zoals een gasketel. Het warme leidingwater uit een 200-300 liter boilervat raakt op een gegeven moment op als er veel warm tapwater wordt gevraagd. Als een warmtepomp wordt gecombineerd met een douche-wtw, dan is er echter veel langer warm water voorhanden. Bij de Technea Q-Blue QB1-21 douchepijp-wtw heeft een eindgebruiker bijvoorbeeld 20 minuten langer warm water bij een 300 liter boiler. (zie grafiek).

De warmtewisselaar haalt namelijk de restwarmte uit warm douchewater en verwarmt daarmee koud aanvoerwater van 10C° naar circa 27C°. Hierdoor is er minder heet water nodig uit het boilervat.

Prestatie warmtepomp en boilervat met en zonder douchepijp-wtw

DOCUMENTATIE

Klik hieronder op het type douche-wtw voor meer productinformatie, OPEN-FPS productspecificaties, handleidingen en videomateriaal

DOUCHEPIJP-WTW

DOUCHEGOOT-WTW

SPECIALS

Robert Bosma

“Heeft u vragen naar aanleiding van deze informatie? We staan u graag te woord via 058 – 288 47 39 of info@technea.nl

Digitale nieuwsbrief ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Bekijk hier de laatste nieuwsbrief